Ευρωπαϊκή Ένωση: Πλήρης στήριξη στη Γαλλία στη «σκιά» της AUKUS (video)

Aπαράδεκτη χαρακτήρισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τη στάση της Αυστραλίας απέναντι στη Γαλλία, ενώ σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στη Γαλλία. Στους Δυτικούς συμμάχους απευθύνθηκε ο Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με φόντο τις αναταράξεις μετά την τριμερή αμυντική συμφωνία.

Άνοιγμα προς όλους τους Δυτικούς συμμάχους φάνηκε να κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στον απόηχο των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας και Αυστραλίας.

«Και καθώς οι ΗΠΑ μετατοπίζουν τις προτεραιότητές τους σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως ο Ινδο-Ειρηνικός, που αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία και τώρα και στο μέλλον, θα το κάνουμε με τη βοήθεια των συμμάχων μας», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Και ενώ εκκρεμεί ακόμα το τηλεφώνημα με Μακρόν, η επικεφαλής της Κομισιόν
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της Αυστραλίας απέναντι στη Γαλλία, ενώ στο πλευρό του Παρισιού στέκεται σύσσωμη η ΕΕ: «Θέλουμε να γνωρίζουμε τι συνέβη, γιατί συνέβη και μετά αφού το ξεκαθαρίσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά, όπως συνήθως».

Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνει: «H Aυστραλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοι που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με την Ε.Ε. Γι’ αυτό θέλουμε περισσότερη συνεργασία, μεγαλύτερο συντονισμό, λιγότερο κατακερματισμό».

Πάντως, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον τόνισε ότι θα συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, όχι όμως και τον Γάλλο πρόεδρο, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έκανε επίθεση φιλίας στην Γαλλία: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν την ευκαιρία (να μιλήσουμε) στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή καταλαβαίνω την απογοήτευσή τους».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σχολίασε: «Η σχέση μας με την Γαλλία είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι ιστορική, έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πίσω και στηρίζεται στις κοινές αξίες και στην κοινή μας πίστη στη δημοκρατία».

Παρότι Μπάιντεν και Τζόνσον προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, η επικείμενη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο υποδηλώνει τις νέες συμμαχίες που δημιουργούνται.

Eπιμέλεια: Kλειώ Νικολάου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος