Ξεκινά το 7ο ElaiΩnas Festival στο Βοτανικό

Με ένα σπάνιο πολυμεσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο αθηναιογράφο, Δημήτρη Καμπούρογλου, ξεκινά σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 21:00 στο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου των παλιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων στο Βοτανικό, το 7ο ElaiΩnas Festival υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φένιας Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη.

Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει ως 01/08, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής και έχει ελεύθερη είσοδο, είναι όμως απαραίτητη η έκδοση δελτίου εισόδου λόγω των μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του covid 19. Το δελτίο εισόδου μπορείτε να το προμηθευτείτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.elaionasfestival.com.

Επιστροφή και ίαση είναι οι δύο έννοιες – πυλώνες του φετινού ElaiΩnas Festival, όπως αναφέρει ο Γιώργος Παλαμιώτης στην συνέντευξή του στην πολιτιστική εκπομπή «Μυστικό Πέρασμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, τονίζοντας τον ιαματικό ρόλο της τέχνης για τον ψυχισμό των ανθρώπων αλλά και την ανάγκη για επιστροφή σε ένα τόπο έμπνευσης, μνήμης και ιδιαίτερης συμβολικής αξίας για την Αθήνα όπως ο Ελαιώνας.

Ξεκινά το 7ο ElaiΩnas Festival στο Βοτανικό

Επιστροφή επίσης με την κυριολεκτική έννοια στην τόσο ζωογόνα για όλους μας δια ζώσης συνεύρεση μετά από τόσους μήνες κοινωνικής απομόνωσης και αποστέρησης από τα καλλιτεχνικά δρώμενα λόγω της πανδημίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παλαμιώτης στη συνέντευξή του.

Επιστροφή, τέλος, στα πάτρια εδάφη για δυο σημαντικούς Έλληνες μουσικούς της Διασποράς που θα βρεθούν κοντά μας για αυτήν την διοργάνωση. Πρόκειται για τους βιμπραφωνίστες, Χρήστο Ραφαηλίδη από τη Νέα Υόρκη και Εύη Φιλίππου από το Βερολίνο.

Ξεκινά το 7ο ElaiΩnas Festival στο Βοτανικό

Μουσική και θέατρο οι δυο βασικές πτυχές του ElaiΩnas Festival 2021 που περιλαμβάνει τα εξής δρώμενα:

26/07 – 21:00
Έναρξη του φεστιβάλ

Πολυμεσικό αφιέρωμα στον αθηναιογράφο Δημήτριο Καμπούρογλου (1852 – 1942).

27/07 – 21:00
Σωκράτης Σινόπουλος Quartet – Metamodal
Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το piano trio, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που βασίζονται τόσο στη τζαζ όσο και τη σύγχρονη μουσική, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου.

29/07 – 21:00
Alex Dante Duet Rachmaninoff revisited
Ο κιθαρίστας Αλέξανδρος Δανδουλάκης (Alex Dante) και ο drummer Μανώλης Γιαννίκιος συναντιούνται μουσικά με αφορμή τον πειραματισμό πάνω στη θεμελιώδη μουσική του Sergei Rachmaninoff. Πιανιστικά κομμάτια που μεταμορφώνονται και επαναπροσδιορίζονται για ηλεκτρική κιθάρα και drums.

29/07 – 21:50
Pala Vibes Quintet – ”Étoile rouge”.
Ο Γιώργος Παλαμιώτης προσκαλεί δύο βιμπραφωνίστες  της Ελληνικής μουσικής διασποράς. Τον Χρήστο Ραφαηλίδη από την Νέα Υόρκη και την Εύη Φιλίππου από το Βερολίνο για παρουσιάσουν ένα σύνολο από πρωτότυπες συνθέσεις για δύο βιμπράφωνα, με γενικό τίτλο Étoile rouge. Μαζί τους ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης στα τύμπανα και στα κρουστά ο Carlos Menendez από την Matanza της Κούβας.

30/07 – 21:00
Αντιγόνης Παραλλαγές
Ο χρόνος του Θεού και ο χρόνος των ανθρώπων
Σκηνοθεσία – Φένια Παπαδόδημα

Μία μουσική σπουδή πάνω στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, αλλά και τον ρόλο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας σαν εργαστήρι παρατήρησης και μετάλλαξης της ανθρώπινης συνείδησης μέσα στους αιώνες. Το πως αντιμετωπίζει κανείς τον χρόνο που του δίνεται, το  πως επιλέγει να πράξει ο κάθε ήρωας, έχοντας κατά νου όχι μόνο το πέρασμα από αυτή τη ζωή αλλά και τη συνέχεια της, τον χρόνο μετά, αποτελεί το κύριο θέμα κάθε αρχαίας τραγωδίας.

31/07 – 21:00
Βάκχες, το σώμα δίχως σώμα
μια προσέγγιση των Βακχών του Ευριπίδη
σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή
Το νήμα του μύθου των Βακχών – πέντε ηθοποιοί, τέσσερις άξονες, τρεις γλώσσες, δύο φύλα, ένας τόπος αφηγούνται έναν θεό, δύο αγγέλους, τρεις γυναίκες, τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

31/07 – 22:00
Τάνια Γιαννούλη – σόλο πιάνο

Έχοντας κλασσική παιδεία (δίπλωμα Πιάνου και Σύνθεσης) συχνά ενσωματώνει τον αυτοσχεδιασμό στις εκτελέσεις της. Οι συνθέσεις της χαρακτηρίζονται από λυρισμό, έμπνευση, πολυπλοκότητα, εκλεκτισμό και μεγάλη πρωτοτυπία.

01/08 – 21:00
Ευμενίδες
σκηνοθεσία: Γιώργος Φριντζήλας-Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Με αφορμή το αρχαίο κείμενο, η παράσταση παρουσιάζει μια κοινότητα ανθρώπων  που αφηγείται, θυμάται, δημιουργεί, κρίνει, δικάζει, συγχωρεί και τέλος επιχειρεί να κατανοήσει την σχέση του ατόμου με την διαταραχή αλλά και την αποκατάσταση του κύκλου της αρμονίας. Ποιος ο ρόλος των Ερινυών για την υγεία της κοινότητας και σε ποιες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν  σε Ευμενίδες χωρίς να προδώσουν τον ρόλο τους;

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Παλαμιώτη εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος