Κ. Χατζηδάκης για επικουρική σύνταξη: Ψήφιση στη Βουλή μετά το καλοκαίρι (videο)

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, διέψευσε παρέμβαση των θεσμών για την επιβολή φόρου, ώστε να καλυφθεί η πολυδάπανη μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί μετά το καλοκαίρι.

Με το νέο μοντέλο της επικουρικής οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πως θα επενδύονται οι εισφορές τους.

Θα διαλέγουν μεταξύ συντηρητικού, ισορροπημένου ή επιθετικού προφίλ επηρεάζοντας το ύψος της της τελικής σύνταξης.

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνέχεια κατατίθεται στη Βουλή, ενώ στην Ολομέλεια προς ψήφιση φτάνει μετά τις θερινές διακοπές. Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε δημοσίευμα της Εφημερίδας των συντακτών περί καθυστέρησης στην διαδικασία εξ αιτίας πιέσεων από τους δανειστές για επιβολή ειδικού φόρου ώστε να καλυφθεί το κόστος μετάβασης.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε: «Ούτε οι δανειστές ζητάνε πρόσθετο πόρο ούτε αναβολή θα υπάρξει. Δεν είχα πει ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο».

Η οικονομία θα επιβαρυνθεί με 70 δις τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου να αναφέρει πως: «Η κυβερνητική υποχώρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου επιβεβαίωσε εκ νέου το τεράστιο κόστος του, οικονομικό και κοινωνικό για τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους και συνταξιούχους… Η οριστική και αμετάκλητη ματαίωση αυτού του κοινωνικά τιμωρητικού και οικονομικά επικίνδυνου σχεδίου είναι η μόνη επιλογή».

Οι δανειστές αξιολογούν τα στοιχεία υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3: «Ζήτησαν στοιχεία και τα αξιολογούν δεν υπάρχει πίεση».

Η εθνική αναλογιστική αρχή υπολογίζει στα 56 δις το κόστος μετάβασης έως το 2070 (με το βασικό σενάριο). Το Υπουργείο Εργασίας πάντως εκτιμά ότι το πραγματικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 6 δις καθώς η μεταρρύθμιση θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μειώνοντας το δημοσιονομικό κενό.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος