Δήμος Χίου: Αντιδράσεις για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού μεταξύ των Δήμων του νομού

Να μην συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χίου το θέμα «Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους Δήμους Χίου, Οινουσσών και Ηρωικής Νήσου Ψαρών», ζητούν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Οι δημοτικοί συνδυασμοί «Πρωτοβουλία για τη Χίο», «Χίος Μπροστά» και ΛΑΣ Δήμου Χίου, ζητούν το θέμα να έρθει πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είχε αρχικά αποφασίσει το σώμα.


Αντιδράσεις υπάρχουν και από το Σύλλογο εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου, που από τις 11.00 το πρωί έως τις 2.00 μ.μ. πραγματοποιεί τρίωρη στάση εργασίας για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι «για την προσπάθεια ίδρυσης Αναπτυξιακού Οργανισμού, τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τους εργαζομένους και για τα δυσβάσταχτα οικονομικά τέλη, που θα επιφέρει η ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στους δημότες».

Δημοτικές παρατάξεις
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Χίο», Μανώλης Βουρνούς στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Παύλο Καλογεράκη και πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής Κώστα Βεργίνα επισημαίνει, ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας και η σύνταξη σχεδίου καταστατικού. Στη συνέχεια αυτά θα ερχόντουσαν προς συζήτηση και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«…Τυχόν άλλη πορεία του θέματος της σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού θα κινδύνευε σύντομα να βρει σοβαρά νομικά εμπόδια, και να αποτελέσει ένα πισωγύρισμα για τον Δήμο μας και τους άλλους Δήμους που μετέχουν σε αυτόν», σημειώνει ο κ. Βουρνούς.

“Χίος Μπροστά”
«Ως Χίος Μπροστά εκθέσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προβληματισμό μας τόσο για τη σκοπιμότητα ίδρυσής της όσο και για την ανάγκη να τεκμηριωθεί η μη ζημιογόνος για τους δημότες λειτουργία της», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του συνδυασμού.
«… η βιασύνη της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα, η αθέτηση του όρου του ΔΣ και η διαφαινόμενη προσπάθεια χειραγώγησης του οργανισμού πριν αυτός καν συσταθεί, δεν αποτελεί εχέγγυο για την λειτουργία του προς όφελος των δημοτών», τονίζει η παράταξη του Γιάννη Καραβασίλη.

Κατά η “ΛΑΣ”
Η Δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, θυμίζει ότι ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε τη σύσταση αυτού του οργανισμού, που τον χαρακτηρίζει ως «ανώνυμη εταιρεία». Σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται «ένα εργαλείο για μπίζνες με τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεγαλοεργολάβους κλπ, ένα εργαλείο ελαστικού εργατικού δυναμικού, ένα εργαλείο ρουσφετιών και αδιαφάνειας με διοικητή manager και όχι πολιτικό πρόσωπο».
Ζητά έτσι να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτική Συμβούλιο και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του.

Τέλος να σημειώσουμε, ότι η ΕΓ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο Χίου «για να μην περάσει η συγκρότηση αναπτυξιακού οργανισμού που ανοίγει την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του Δήμου». Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι του Δήμου επιμένουν στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΟΤΑ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος