Φάκελος εγκληματικότητα: Δημιουργείται «ομάδα κρούσης» (video)

Η δημιουργία «ομάδας κρούσης» για την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας που απασχολεί την αστυνομία και τρομοκρατεί την κοινωνία αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ανάμεσα στους Βασίλη Μαρκή, επίτιμο Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γιάννη Βλάχο, δικηγόρο και Γιώργο Καλλιακμάνη, Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής.

Αστυνομία: «Δημιουργείται ομάδα κρούσης»

Η αύξηση της εγκληματικότητας είχε ως αποτέλεσμα την ίδρυση στην Ασφάλεια, σύμφωνα με πληροφορίες, μιας μικτής ομάδας Δράσης ή αλλιώς «ομάδας κρούσης».

Στο νέο σώμα θα συμμετέχουν αστυνομικοί από υπηρεσίες όπως η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, Ανθρωποκτονιών, Ναρκωτικών, η Οικονομική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

H ομάδα αυτή θα αξιολογεί και θα επεξεργάζεται πληροφορίες για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας. Οι αστυνομικοί θα συλλέγουν πληροφορίες για ανθρώπους της νύχτας παρακολουθώντας όλη τους την δράση.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν πιθανές παράνομες δραστηριότητες. Θα γίνεται έλεγχος στα φορολογικά στοιχεία και θα αναζητούνται οι διαδρομές του μαύρου χρήματος. Παράλληλα με αμείωτο ρυθμό θα συνεχιστούν οι έλεγχοι σε νυχτερινά καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στην ομάδα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, με το άνοιγμα στην εστίαση. Την ίδια ώρα, πιο εντατικές γίνονται οι περιπολίες σε όλο το λεκανοπέδιο. Πραγματοποιούνται από μεικτές ομάδες της Ασφάλειας, της Άμεσης Δράσης και της ΟΠΚΕ.

B. Μαρκής: Το έγκλημα υπήρχε και θα υπάρχει

Καλεσμένος στην εκπομπή “Συνδέσεις” ήταν ο Βασίλης Μαρκής, επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα των ημερών.

«Το έγκλημα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Υπήρχε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να ταλαιπωρεί τις κοινωνίες. Ειδεχθή εγκλήματα συντελούνται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Αυτό που έχει σημασία είναι οι θεσμικοί παράγοντες της χώρας –Κυβέρνηση, εκτελεστική εξουσία με βασικό όργανό της την αστυνομία και Δικαιοσύνη- να έχουν την ψυχραιμία, τη σοβαρότητα και τη διάθεση να αντιμετωπίσουν κάθε φορά το φαινόμενο.

Μπορεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων εγκλημάτων που η συνέπεσε η τέλεσή τους να συνέβη σε μικρό χρονικό διάστημα, τα στατιστικά δεδομένα δεν πρέπει να μας κάνουν πολύ απαισιόδοξους.

Έχει αλλάξει η μορφή όσον αφορά αυτό που λέμε οργανωμένο έγκλημα και η Πολιτεία θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Η μεν Πολιτεία να μπορέσει να ξεκαθαρίσει και να συλλάβει τους δράστες και η Δικαιοσύνη να μην αναφέρεται σε αυτές τις υποθέσεις σαν να είναι υποθέσεις του συρμού.

Δεν πρέπει να προσπαθεί κανείς να μεταφέρει τις ευθύνες από τον έναν χώρο σε έναν άλλο χώρο. Το πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι κυρίως πρόβλημα κυρίως ρυθμού απονομής.

Σε σοβαρές αξιόποινες πράξεις εφαρμόζεται ο θεσμός της προσωρινής κράτησης. Το πρόβλημα είναι έχουμε ένα σύστημα που ένας κατηγορούμενος αν δεν δικαστεί μέσα σε 18μήνες τότε παραμένει ελεύθερος. Όταν έχουμε δίκες οι οποίες διαρκούν δύο και τρία χρόνια είναι επόμενο ότι οι δράστες αυτών των εγκλημάτων θα παραμένουν ελεύθεροι.
Πέραν αυτού υπάρχει και κάτι, το οποίο ελπίζω να μην επαναληφθεί: η Πολιτεία ψηφίζει νόμους και δεκάδες και εκατοντάδες κρατούμενοι σοβαρών εγκλημάτων αφήνονται ελεύθεροι».

Γ. Βλάχος: Οι αυστηρές ποινές δεν πρόκειται να λύσουν πρόβλημα

Με γνώμονα την εμπειρία του στα ποινικά δικαστήρια μίλησε στην ΕΡΤ και ο νομικός, Γιάννης Βλάχος.

«Το θέμα δεν αντιμετωπίζεται σωστά από όλους τους Φορείς της Πολιτείας. Οι αυστηρές ποινές δεν πρόκειται να λύσουν πρόβλημα, αντιθέτως θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Φωνές υστερίας ως λύση για την προστασία της κοινωνικής ζωής από το έγκλημα δεν νομίζω ότι βοηθάνε την ψύχραιμη προσέγγιση του προβλήματος, το οποίο είναι ένα θέμα επιστημονικό. Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Ενώσεων των Αστυνομικών παρεμβαίνουν σε όλες αυτές τις συζητήσεις.

Το να κάνουμε ένα δημόσιο διάλογο με υπευθυνότητα και ψυχραιμία είναι γόνιμο για να βοηθήσουμε και την Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πάταξη ενός φαινομένου, το οποίο είναι πολύ έντονο και έχει αναβαθμιστεί. Το οργανωμένο έγκλημα, με τον πακτωλό του μαύρου χρήματος φθείρει την οικονομία, την κοινωνία και απειλεί ακόμα και την ίδια την πολιτική ζωή διότι διαφθείρει τους θεσμούς».

Γ. Καλλιακμάνης: Πολλές ποινές δεν εκτίονται – Υπάρχει ανακυκλωμένη εγκληματικότητα

Τη θέση των αστυνομικών υπαλλήλων εξέφρασε στο πάνελ της εκπομπής ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής.

«Εμείς ποτέ δεν μεταβιβάσαμε τις ευθύνες στην δικαστική εξουσία. Ίσα-ίσα έχουμε πει ότι το έργο των επιστημόνων δεν λαμβάνεται υπόψη από τη νομοθετική εξουσία. Είδαμε ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να κάνουν νόμους για αποσυμφόρηση των φυλακών. Έτσι βγαίνουν έξω οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Υπάρχει μια ανακυκλωμένη εγκληματικότητα, κινδυνεύουν οι αστυνομικοί να τους πιάσουν κάθε φορά. Οι αστυνομία βρίσκεται σε ένα συνεχές crash test αν θα ξεδιαλύνει ένα έγκλημα ή όχι, αν θα συλλάβει τους ίδιους που είχε συλλάβει και το κυριότερο: κινδυνεύει ο Έλληνας πολίτης».

Απαντώντας στον κ. Βλάχο ο κ. Καλλιακμάνης τόνισε: «Σκεφτείτε λοιπόν με όλα αυτά που γίνονται να μη βγει κανένας αστυνομικός. Άμα δε βγω να μιλήσω, ο πολίτης θα πει ότι η αστυνομία «σιωπά»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Μαρκής δήλωσε: «Οι αυστηρές ποινές δεν επιλύουν το πρόβλημα. Οι χώρες της ΕΕ με τις μικρότερους δείκτες εγκληματικότητας είναι οι σκανδιναβικές που έχουν τις μικρότερες ποινές. Στο έγκλημα με τους 83 νεκρούς σε έναν νησί από τον νεαρό, η ποινή ήταν 20 μόλις χρόνια. Στην Ελλάδα το έγκλημα αυτό θα αντιμετωπιζόταν με 83 φορές ισόβια. Οι θεσμοί και οι εκπρόσωποί τους θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι».

Ανταπαντώντας στον κ. Καλλιακμάνη ο Γιάννης Βλάχος είπε: «Αν είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι τότε γιατί δεν τους συλλαμβάνει η αστυνομία; Υπάρχουν ανεξιχνίαστα ακόμα εγκλήματα. Επισημαίνω την ομιλία Σεβαστίδη που αναφέρει η υστερία και ο λαϊκισμός στα ΜΜΕ δεν βοηθούν στον γόνιμο και ψύχραιμο και επιστημονικό διάλογο. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδίκηση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος