Πέτρινα γεφύρια: Η “ακριβή” τέχνη που πρέπει να επιβιώσει στο πέρασμα των χρόνων

Array

Μία μικρή πέτρα μπορεί, με την σωστή τοποθέτησή της,  να κρατήσει για χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη, να δίνεσαι σε αυτό, να διαβάζεις και να ξέρεις γιατί το κάνεις, λένε οι τεχνίτες της πέτρας που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το επάγγελμά τους που κάποτε ανθούσε και ακριβοπληρωνόταν. Πιστεύουν ότι ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες του σήμερα, μπορούν να επιβιώσουν και ζητούν για αυτό την στήριξη της  Πολιτείας.

Στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχουν μερικά από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια που περιμένουν την αξιοποίησή τους. Από τα 60 συνολικά της περιοχής, τα 13 βρίσκονται στην Κοζάνη, τα 16 στα Γρεβενά, τα 9 στην Καστοριά και τα 2 στη Φλώρινα.

Ο Αργύρης Καράγιωργας, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Όσο ακόμα μπορείς να μάθεις για την πέτρα”, μίλησε στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3, για την πολύτιμη αυτή τέχνη. Όπως είπε, είναι μία κληρονομιά που πρέπει να διασωθεί και αυτό που θεωρεί ο ίδιος σημαντικό είναι, μέσω της δουλειάς του, ο κόσμος να αποκτήσει αίσθηση του τι εννοούμε όταν λέμε παραδοσιακή δόμηση, τι σημαίνει πετράς αλλά και να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η επιβίωση των τεχνιτών της πέτρας σήμερα, διότι, όπως τόνισε, αυτός που μπορεί να χτίσει ένα σπίτι δεν μπορεί να χτίσει και ένα πέτρινο γεφύρι.

Το ντοκιμαντέρ του κ. Καράγιωργα, αποτελεί μια εξερεύνηση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας στα Τζουμέρκα, σε μία αφήγηση που κινείται γύρω από τα πρόσωπα της δίμηνης μαθητείας μαστόρων και του 12ημερου εργαστηρίου πέτρινης δόμησης που από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, πραγματοποίησε στην περιοχή της Πλάκας το Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης «Μπουλούκι», μία ομάδα τεσσάρων νέων αρχιτεκτόνων και ενός πολιτικού μηχανικού. Θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, διαδικτυακά, από τις 24/6-2/7.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος