Διευθετείται το θέμα των δασικών χαρτών

Πολλές οι ενστάσεις τοπικών φορέων και πολιτών το τελευταίο διάστημα για τους δασικούς χάρτες, τα όρια οικισμών και παρεμφερή ζητήματα, σχετικά με το καθεστώς της ιδιοκτησίας γης. «Οι διαμαρτυρίες οφείλονται σε παραπληροφόρηση και σε μη νόμιμες χρήσεις γης», τονίζει η Μαρία Κοζυράκη, συντονίστρια αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης.

Οι Δασικοί χάρτες προηγούνται του κτηματολογίου και αφορούν τον πλούτο της χώρας. Χωρίς τους χάρτες που αποτυπώνουν με αεροφωτογραφίες την κατάσταση που ίσχυε επί του εδάφους την περίοδο του 1945 και έως την δεκαετία του 1960, δεν μπορεί να προχωρήσει η αποτύπωση σήμερα, προκειμένου να συγκριθούν και διαπιστωθούν ποιες αλλαγές επήλθαν, αναφέρει η κ. Κοζυράκη. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δοθεί παράταση έξι μηνών, έως το τέλος του 2021, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ενστάσεις και να καταθέσουν αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος κατά του δασικού χάρτη. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση, ενώ διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και την δημόσια περιουσία.

Ήδη το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος γνωμοδότησε ότι οι εκτάσεις, οι οποίες στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης έχουν καλυφθεί από φρύγανα και ασπάλαθους δεν θα χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα. Όπως ανακοινώθηκε οι όποιες διορθώσεις θα ολοκληρωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος