Αντιδράσεις για τις εξαγγελίες Σταϊκούρα: Μετά το καψόνι, ανεπαρκές επίδομα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ (video)

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών.

“Μετά το καψόνι, ένα ανεπαρκές επίδομα”, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες από τον υπουργό Οικονομικών και καταλογίζει στην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι αφού ανακοίνωσε άνοιγμα καταστημάτων, το ακύρωσε, αφού πρώτα έβαλε τους καταστηματάρχες να χρεωθούν.

Το αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των ειδικών δεδομένου του ανοίγματος της αγοράς επανέλαβε σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα “θεσμικό”, για “ζήτημα δημοκρατίας”, τονίζοντας ότι, ανοίξει δεν ανοίξει η αγορά χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως απαιτείται “άμεση ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, με διαγραφή μέρους του, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις”. “Αυτά θα περιορίσουν την ύφεση και θα κλείσουν τις πληγές της πανδημίας”, είπε.

Η τομεάρχης Οικονομικών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου  τόνισε:

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά το καψόνι του στους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης, σήμερα υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ένα ανεπαρκές επίδομα σε μέρος των πληττόμενων επιχειρήσεων, θεωρώντας πως έτσι θα ελέγξει τις αντιδράσεις. Μάταια. Η αγανάκτηση για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης δεν καλύπτεται.

Σφοδρή είναι η κριτική και από το Κίνημα Αλλαγής.

“Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις χρησιμοποιώντας μπαλώματα για να καλύψει όσα δημιούργησε το αλαλούμ της”, τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει: Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης, ειδικά των πιο μικρών επιχειρήσεων, που θα συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και την επόμενη ημέρα.
Η άμεση εφαρμογή μέτρων, όπως η διαγραφή χρεών, παλιών και νέων, σε εφορία και τράπεζες, η μείωση της φορολογίας και η επανένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κοκ -μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ και η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει- είναι το λιγότερο επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτω από το βάρος της κατακραυγής των μικρών εμπόρων και άλλων επαγγελματιών, έσπευσε να ανακοινώσει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος ειδικού σκοπού για όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, λόγω κρατικής εντολής. Το επίδομα αυτό πρέπει να χορηγηθεί εδώ και τώρα και όχι τον Μάιο, όπως ανακοινώθηκε, σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβάνοντας κι εκείνα τα μαγαζιά της εστίασης που μένουν εκτός απ’ τα άλλα προγράμματα, τονίζεται και πρόστίθεται:

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αποτελέσουν συγχωροχάρτι για την κυβέρνηση που εδώ και μήνες, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αποθεώσει τα μέτρα ατομικής ευθύνης και περιορισμού της λειτουργίας των μικρομάγαζων.

Για “ψίχουλα” κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, ανακοινώντας:

“Η απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης μετά τις μαζικές αντιδράσεις επαγγελματιών, εργαζομένων και απλών πολιτών για το συνεχιζόμενο έγκλημα του καθολικού κλεισίματος και τις παλινωδίες συνιστά προσβολή για τον ελληνικό λαό”.

Από το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 ανακοινώθηκε: “Μετά το απίστευτο χάος, τις παλινωδίες και τον τρομερό εμπαιγμό σε βάρος του εμπορικού κόσμου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, η Κυβέρνηση σήμερα προχώρησε σε εξαγγελία για έκτακτη οικονομική ενίσχυση”.

ΕΡτ1-Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος