Σύνοδος Ε.Ε.: Προβληματισμός για τις καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων (video)

Ο παγκόσμιος πόλεμος των εμβολίων κυριάρχησε στην ατζέντα των ηγετών κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής, όπου αποφασίστηκε ενίσχυση του ελέγχου εξαγωγών εμβολίων. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταγράφηκαν κόντρες και έντονες διαφωνίες μεταξύ των ηγετών, με τον Αυστριακό καγκελάριο να εκφράζει ενστάσεις για τον τρόπο που θα μοιραστούν οι επιπλέον δόσεις της Pfizer, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε τελεσίγραφο στην AstraZeneca.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω συνεργασία για τη βελτίωση της παραγωγής εμβολίων. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού και να βρούμε τους τρόπους για ένα πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι η E.E. είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, καλώντας παράλληλα και άλλες χώρες να κάνουν ό,τι «κάνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι».

“Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι πρώτα απ’ όλα η εταιρεία πρέπει να παραδώσει τα εμβόλια, να τιμήσει το συμβόλαιο που έχει με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν ξαναρχίσει τις εξαγωγές εμβολίων”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. Την απόφαση στήριξε με θέρμη και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι μία εγωιστική, όπως χαρακτηριστικά είπε, ήπειρος.

Πρώτα απ’ όλα, τελείωσε η αφέλεια. Είμαι υπέρ του μηχανισμού ελέγχου που έφτιαξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαι υπέρ της απόφασης να μπλοκάρουμε όλες τις εξαγωγές για όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τιμούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους Ευρωπαίους.

Με την Άνγκελα Μέρκελ να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και να συμπληρώνει: “Ορθώς ειπώθηκε ότι όσον αφορά στη Μεγάλη Βρετανία, θέλουμε να διασφαλίσουμε μία κατάσταση που θα είναι επωφελής και για τους δύο, οπότε θα πρέπει να δράσουμε με πολιτική ευαισθησία, επειδή τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε διαρρεύσει στοιχεία για εξαγωγές εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε τρίτες χώρες και, κυρίως, στη Βρετανία, ενώ αίσθηση έκανε η αποκάλυψη για 29 εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca, που ήταν κρυμμένες στο εργοστάσιο της Ιταλίας.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής. “Είναι εξαιρετικά επείγον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να βελτιώσουμε την παραγωγή εμβολίων στην Ευρώπη και να βελτιώσουμε την ικανότητα διανομής αυτών των εμβολίων στις χώρες – μέλη της Ε.Ε.”.

Ενώ ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, παρότι συμφώνησε στην ανάγκη ελέγχου των εξαγωγών, επανήλθε στο αίτημα για επανεξέταση του τρόπου διανομής εμβολίων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των ευρωπαϊκών αρχών, η Μάλτα για παράδειγμα λαμβάνει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από τη Βουλγαρία το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στις καθυστερήσεις εμβολιασμού έρχεται να προστεθεί άλλη μία. Σύμφωνα με το πρακτορείο, Reuters, η Novavax καθυστερεί την υπογραφή του συμβολαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία δυσκολεύεται να προμηθευτεί κάποια συστατικά για το εμβόλιό της, πράγμα που σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις, ακόμα και όταν λάβει έγκριση το εμβόλιο της από τον ΕΜΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος