Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι τεχνητοί αδένες δακρύων

Τους πρώτους ανθρώπινους δακρυϊκούς αδένες δημιούργησαν στο εργαστήριο επιστήμονες στην Ολλανδία. Πρόκειται για οργανοειδή που εκκρίνουν κανονικά δάκρυα και η ανάπτυξή τους από τους ειδικούς αναμένεται να συμβάλει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών, για ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα στους δακρυϊκούς τους αδένες (π.χ. δυσκολία στην παραγωγή δακρίων-ξηροφθαλμία).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ινστιτούτου Hubrecht, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής γενετικής Hans Clevers, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης και των εργασιών τους στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Stem Cell».

Εξηγώντας γιατί το επίτευγμα της ομάδας του είναι σημαντικό και με ποιο τρόπο αυτό αναμένεται να φανεί χρήσιμο, ο Clevers ανέφερε: «Τουλάχιστον το 5% του ενήλικου πληθυσμού εκτιμάται ότι εμφανίζει ξηροφθαλμία, η οποία τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την ελαττωματική παραγωγή δακρύων από τον αντίστοιχο αδένα. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες μέχρι σήμερα, επειδή οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη λειτουργία του δακρυϊκού αδένα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως και δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο εργαστηριακό μοντέλο για τη μελέτη του δακρυϊκού αδένα».

Τα εργαστηριακά οργανοειδή των δακρυϊκών αδένων είναι μικροσκοπικές τρισδιάστατες δομές που μιμούνται τη λειτουργία των πραγματικών οργάνων. O δακρυϊκός αδένας βρίσκεται στο άνω μέρος του ματιού και εκκρίνει το προστατευτικό δακρυϊκό υγρό, το οποίο  έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λίπανση και παροχή θρεπτικών ουσιών του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών.

Μελλοντικά, οι εργαστηριακοί αδένες θα είναι δυνατό να μεταμοσχεύονται σε ασθενείς όταν αυτό χρειάζεται. Η δυσλειτουργία των δακρυϊκών αδένων -όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις περιπτώσεις του αυτοάνοσου συνδρόμου Sjogren, το οποίο προκαλεί σοβαρή ξηροφθαλμία- μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για την υγεία των ματιών και μερικές φορές ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση.

Αυτό που, στην προκειμένη περίπτωση, κάνει το έργο των ερευνητών τόσο σημαντικό είναι ότι οι μίνι ανθρώπινοι δακρυϊκοί αδένες που κατασκεύασαν στο εργαστήριο εκκρίνουν πραγματικά δάκρυα, αντιδρώντας σε χημικά ερεθίσματα όπως ο νευροδιαβιβαστής νοραδρεναλίνη.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς ανθρώπινους μίνι εργαστηριακούς δακρυϊκούς αδένες σε ποντίκια. Εντούτοις, οι εργαστηριακοί αδένες δεν διαθέτουν ακόμη όλα τα είδη κυττάρων ενός φυσικού δακρυϊκού αδένα. Κατά συνέπεια οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός έως ότου να είναι κλινικά διαθέσιμη η αναγεννητική θεραπεία με τη χρήση τέτοιων οργανοειδών.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ cell.com

Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης cc0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος