Κομοτηνή: 12 Φοιτητές του ΔΠΘ κέρδισαν τη 2η Θέση σε διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματικότητας

Για την Salica, το πρότζεκτ της ερευνητικής ομάδας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, iGEM Thrace, που κατέκτησε την 2η θέση στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Mindspace University μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο ιδρυτής και Συντονιστής της iGEM Thrace, φοιτητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, κ. Αλέξανδρος Σκούρης.

Κομοτηνή: 12 Φοιτητές του ΔΠΘ κέρδισαν τη 2η Θέση σε διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματικότηταςΉταν ένα εγχείρημα που ξεκίνησε εδώ και 1,5 χρόνο, όπως είπε, καθώς δεν υπήρχε από πριν τέτοια ομάδα. “Εμείς τη δημιουργήσαμε από το μηδέν” ανέφερε και εξήγησε: “Είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που γίνεται κάθε χρόνο στη Βοστόνη. Συμμετέχουν πάνω από 300 άτομα ετησίως. Θελήσαμε κι εμείς να αναδείξουμε το πανεπιστήμιο μας βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην επιστήμη. Μετά από πολλές δυσκολίες δημιουργήσαμε μια ομάδα συγκεντρώνοντας: Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, Μηχανικούς Περιβάλλοντος όπως φοιτητές της Μοριακής Γεννητικής”.

Πρόκειται για μια καινοτόμα ιδέα, για την οποία επιδιώκουν να διεξάγουν έρευνα υψηλού επιπέδου στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με στόχο την ανίχνευση βιοδεικτών που συσχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο σάλιο! Όπως εξήγησε ο κος Σκουρής με το Salica η ομάδα επιχειρεί να δημιουργήσει μια συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κάθε πολίτη ακόμη και σε ένα σπίτι, χωρίς ακριβό εξοπλισμό ή υγειονομικό προσωπικό, καθώς θα χρησιμοποιεί το σάλιο ως βιολογικό υλικό.

Κομοτηνή: 12 Φοιτητές του ΔΠΘ κέρδισαν τη 2η Θέση σε διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματικότητας«Είναι ένα πρωτοπόρο εγχείρημα που ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής της μοριακής και συνθετικής βιολογίας καθώς και την ανάλυση των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Θα μπορεί με ένα δείγμα σάλιου να πληροφορείται αν υπάρχει η πιθανότητα να νοσήσει από κάποια μορφή καρκίνο του παχέως εντέρου με απλό, σύντομο και λιγότερο κοστοβόρο τρόπο» δήλωσε ο κος Σκουρής σημειώνοντας πως θα προλάβει τα χειρότερα, θα εξεταστεί πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μαζί με τη διάκριση, η ομάδα κέρδισε επίσης πρόσκληση σε πρόγραμμα επιτάχυνσης στην θερμοκοιτίδα του ACEin στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχονται πληροφορίες για το πώς στήνεται ένα επιχειρηματικό project, 1 θέση με καλυμμένα έξοδα για το ταξίδι του Mindspace στις ΗΠΑ, στην Βοστόνη και στην Silicon Valley, καθώς και μια έκπτωση 20% για 1 ακόμη άτομο της ομάδας της!

Κομοτηνή: 12 Φοιτητές του ΔΠΘ κέρδισαν τη 2η Θέση σε διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματικότηταςΣυνολικά συμμετέχουν  δώδεκα φοιτητές στην ομάδα, οι οποίοι συνεργάζονται με την καθοδήγηση δύο καθηγητριών, των Αναπλ. Καθηγητριών του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δρ. Αγλαΐα Παππά και Δρ. Αικατερίνη Χλίχλια. “Μας συντροφεύουν σε όλα τα βήματα μας και είναι πάντα εκεί σε ό,τι κάνουμε” δήλωσε προσθέτοντας  “Στόχος μας να αναδείξουμε την δυναμική φοιτητική κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και να αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης για νέες, καινοτόμες και πολλά υποσχόμενες πρωτοβουλίες!” ανέφερε ο ιδρυτής και Συντονιστής της iGEM Thrace, φοιτητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, κ. Αλέξανδρος Σκούρης προσθέτοντας πως θέλουν να δώσουν το έναυσμα και σε άλλους φοιτητές και να προβούν σε αντίστοιχες δράσεις.”Εφόσον μπορούμε, είναι κρίμα να μην το κάνουμε”.

Φώτο: Η ομάδα του ΔΠΘ ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος