Αυξήθηκε η χρήση 3D εκτυπωτών την περίοδο του lockdown (Video)

H τρισδιάστατη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους εκτυπωτές έχει ως αποτέλεσμα την μαζική παραγωγή τρισδιάστατων, ανθεκτικών αντικειμένων. 

Αυτό που εντυπωσιάζει με την 3D τεχνολογία είναι πως από έναν εκτυπωτή παράγονται αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους κλάδους της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας ακόμα και στην ιατρική. Λόγω του lockdown και  του εγκλεισμού, πολλοί ήταν αυτοί που στράφηκαν στην 3D τεχνολογία για να τυπώνουν αντικείμενα για ψυχαγωγία.

Είναι αρκετά εύκολο να μάθει κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία. Πολλοί αγοράζουν για τα παιδιά τους να κάνουν εκτυπώσεις και μαθαίνουν παιδιά από ηλικίες 10-12 χρονών να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. 

Οι εταιρείες που ασχολούνται με την 3d εκτύπωση στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, που οι ανάγκες για μάσκες και προσωπίδες ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, εκτύπωσαν και δώρισαν στα νοσοκομεία 15 χιλιάδες προσωπίδες. 

Διακοσμητικά βάζα, αρχιτεκτονικές μακέτες, εξαρτήματα, φιγούρες υπερηρώων είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που μπορεί να εκτυπώσει ένας οικιακός 3D printer, φθηνά και γρήγορα. Την ίδια ώρα, οι επαγγελματικοί εκτυπωτές μπορούν να τυπώσουν από προσθετικά μέλη, βιομηχανικά καλούπια,  μέχρι και εφαρμογές στην οδονοτιατρική.

Ήδη γιατροί εκτυπώνουν όργανα από το σώμα του ασθενούς για να δοκιμάσουν την εγχείρηση πριν ανοίξουν τον ασθενή για να κάνουν μια προετοιμασία. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται μαζική παραγωγή, για κάτι το οποίο κάποιος μπορεί να θέλει μόνο μερικά κομμάτια. Με την τρισδιάστατη εκτύπωση εξοικονομείται κόστος, χρόνος αλλά και χώρος αποθήκευσης.

Τα επόμενα χρόνια λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, ο κλάδος του 3d printing προβλέπεται να αυξήσει το μερίδιο του στην αγορά και να διεισδύσει περισσότερο στην εκπαίδευση και τη βιομηχανία.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=iZf7ezALS6g[/embedyt]

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος