Μ.Μιχαλοπούλου: Με την μείωση των φοιτητών πλήττονται κυρίως τα περιφερειακά Πανεπιστήμια

«Έχει αρκετά σημαντικά θέματα. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει έχει να κάνει με το σύστημα εισαγωγής και κατά πόσο ένας φοιτητής μπορεί να παραμείνει στο Πανεπιστήμιο για πάνω από Ν συν 2 χρόνια της φοίτησής του» δήλωσε η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας  με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»».

Μ.Μιχαλοπούλου: Με την μείωση των φοιτητών πλήττονται κυρίως τα περιφερειακά Πανεπιστήμια
Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ (φώτο αρχείο ΕΡΤ)

«Είχαμε τα τελευταία χρόνια στο ΔΠΘ μεγάλη αύξηση των εισακτέων με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς φοιτητές οι οποίοι ήρθαν σε Τμήματα που δεν επιθυμούσαν και ήρθαν με μια πολύ χαμηλή βάση μορίων. Διαμορφώθηκε μια εικόνα που έδειχνε ότι πιθανά κάτι άλλο θα ταίριαζε ως εικόνα εκπαίδευσης και κατάρτισης γι αυτά τα άτομα» τόνισε η κα Μιχαλοπούλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι «Προκύπτει με το Σχέδιο Νόμου ότι θα υπάρξουν λιγότερα παιδιά στα Πανεπιστήμια. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών θα μείνει έξω καθώς οι βάσεις θα περιοριστούν σε υψηλότερα επίπεδα, όσοι έχουν χαμηλότερη βαθμολογία θα μείνουν εκτός».

Θα πρέπει να υπάρξει μια άλλου είδους ρύθμιση για το θέμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης 

Όπως εξήγησε η αντιπρύτανης, αυτό, πρώτον, πλήττει κύρια τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια σε πολύ μεγάλο βαθμό και με αυτό όπως είπε δεν συμφωνεί. «Η γεωγραφική θέση ενός Τμήματος δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με την ποιότητα των σπουδών κι αυτό θίγει πολύ και θίγει άδικα τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια. Όχι με τον ίδιο τρόπο όλα μας τα Τμήματα και όχι μόνο εμάς, αλλά και τα άλλα Περιφερειακά Πανεπιστήμια: του Αιγαίου,του Ιονίου, της Δυτικής Μακεδονίας κ.α.» δήλωσε η κα Μιχαλοπούλου. Επίσης, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές γι αυτά τα παιδιά παρά μόνο η Ανώτατη Εκπαίδευση και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που δεν έχει ρυθμιστεί όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν» επισημαίνοντας ότι: «Θα πρέπει να υπάρξει μια άλλου είδους ρύθμιση για το θέμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης γενικά».

Φώτο: Μαρία Μιχαλοπούλου συνέντευξη –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος