‘Α. Μέρκελ: Αδιανόητα μικρή η απόσταση αποκλιμάκωσης ή σύρραξης στην Αν. Μεσόγειο

“Προσεκτικό ζύγισμα” μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνεργασίας με την Τουρκία ζήτησε η ‘Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας ενόψει της αυριανής Συνόδου για επαναπροσδιορισμό της σχέσης με την ‘Αγκυρα, αλλά και εμμένοντας στη συνεργασία σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το προσφυγικό.

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση και την ειρηνική διευθέτηση» σε κάποιες περιπτώσεις, δήλωσε η Καγκελάριος, αναφερόμενη στην πρόσφατη “σοβαρή” ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο “μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας”.

Ενόψει της αυριανής Συνόδου όπου βρίσκονται στο τραπέζι και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας η ‘Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε από τη μία πλευρά στα παράπονα για τις εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη στις «εκπληκτικές και αξιοσημείωτες» επιδόσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων. “Είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο και «πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα διευθετήσουμε τις εντάσεις και πώς θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τρομερές εικόνες» από την Λέσβο

«Λυδία λίθο» για τη συνοχή της Ευρώπης θα αποτελέσει ο τρόπος εφαρμογής της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασύλου, δήλωσε η Καγκελάριος αναφερόμενη στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τόνισε ότι ορθώς η Γερμανία ανέλαβε δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση στην Λέσβο, αλλά «αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος».

H ‘Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη σε «τρομερές εικόνες» από την Λέσβο. «Ήταν σωστό ότι η Γερμανία ανέλαβε εδώ δράση και βοήθησε σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας σε μεγάλο βαθμό υπό ευρωπαϊκή διεύθυνση καταυλισμός για πρόσφυγες, ως «πιλοτικό» σχέδιο.

Βερολίνο-Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος