Στα Χανιά ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέo (audio)

Τη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας θα επισκεφθεί κατά τη διήμερη παρουσία του στην Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στα Χανιά ο Αμερικανός  Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέo (audio)

Επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να ενισχυθεί η Σούδα σε μια αεροναυτική βάση – μαμούθ με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, δεδομένης της δυνατότητας άμεσης πρόσβασης τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Βόρεια Αφρική. Σε εξέλιξη είναι επίσης οι συνομιλίες για τη δυνατότητα επέκτασης της 115 Πτέρυγας Μάχης, όπου σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στην αεροπορική Βάση, στον αμερικανικό τομέα της, που όμως θα εξυπηρετούν και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στα Χανιά ο Αμερικανός  Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέo (audio)

Απόψε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Αύριο Τρίτη, θα επισκεφθούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Μαράθι.. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι ο δεύτερος Αμερικανός πολιτικός μετά τον Τζορτζ Μπους που θα φιλοξενηθεί στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη. Να υπενθυμίσουμε ότι δεκαετία του 90 ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος φιλοξενήθηκε δύο φορές από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η πρώτη ήταν στις 20 Ιουλίου 1991 και η δεύτερη το 1994. Ο Τζώρτζ Μπους, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη χώρα μας μετά τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Στα Χανιά ο Αμερικανός  Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέo (audio)

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε γύρω στις 10:20 η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδα και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45-50 λεπτά και στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναχώρησε για το ΣΒΕ, όπου διεξάγεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.


Για τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, δεδομένης της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, μίλησαν στην ΕΡΤ Χανίων, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών, νομικός και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος και ο Διεθνολόγος και Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής. Ακούστε τις συνεντεύξεις τους:

Στα Χανιά ο Αμερικανός  Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέo (audio)

Στα Χανιά ο Αμερικανός  Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέo (audio)

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος