Άγγ. Συρίγος στο Πρώτο: Άλλο διάλογος, άλλο διαπραγμάτευση με την Τουρκία (audio)

Ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Ο κ. Συρίγος κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, που προαναγγέλλουν διμερή διάλογο και διαπραγμάτευση Ελλάδας-Τουρκίας μετά την Γερμανική παρέμβαση, είπε χαρακτηριστικά: «Άλλο διάλογος, άλλο διαπραγμάτευση».

Εξήγησε μάλιστα πως «η Γερμανία και όλες οι χώρες που παρεμβαίνουν δεν παρεμβαίνουν για να επικρατήσει το δίκαιο ή η Δικαιοσύνη», αλλά όπως είπε παρεμβαίνουν για να μην υπάρξουν συγκρούσεις. «Καμία από τις μεγάλες δυνάμεις δεν θέλει να υπάρχει φασαρία…» υπογράμμισε.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Κύπρο, που ενώ έχει υφαλοκρηπίδα διεθνώς οριοθετημένη δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής τα προηγούμενα χρόνια γιατί λόγω έλλειψης ναυτικών δυνάμεων δεν υπήρχε φόβος για σύρραξη.

Όσον αφορά στην δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία με την Τουρκία για τα θέματα της ΑΟΖ, ο κ. Συρίγος τόνισε «δεν μπορείς να βρεις πεδίο συνεννοήσεως με την Τουρκία, όταν αυτή σου κραδαίνει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μόνο ένα Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο όμως θα δεχθούμε να προσφύγουμε και οι δύο, μπορεί να δώσει λύση».

Εκτίμησε πάντως πως «ένας διάλογος δεν ενέχει κινδύνους στο βαθμό που ξέρεις εκ των προτέρων ποια είναι τα όριά σου».

Τέλος ο κ. Συρίγος, αναφερόμενος σε όσους προτείνουν να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ελλάδα για τον καθορισμό της ατζέντας των διαφορών, σχολίασε ότι «δεν μπορείς να πιάσεις την Τουρκία στις διεκδικήσεις». Και διευκρίνισε ότι τα θέματα που μπορούμε εμείς να θέσουμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, όχι του παραλογισμού είναι ανισοβαρή, γιατί τα θέματα που θέτει η Τουρκία δεν είναι στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. «Δεν μπορείς να ακολουθήσεις τον παραλογισμό (της Τουρκίας) από ένα σημείο και μετά» υπογράμμισε.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος