Ουρές και σήμερα στην κεντρική Υπηρεσία Ασύλου-Μηταράκης: Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε-Σε ισχύ η παράταση των αδειών παραμονής

Μεγάλες ουρές ταλαιπωρίας και συνωστισμός επικράτησε από τα ξημερώματα, και σήμερα, έξω από την κεντρική Υπηρεσία Ασύλου από ανθρώπους που προσπαθησαν να εξυπηρετηθούν και να λάβουν πληροφορίες σε σχέση με τις άδειες παραμονής τους, μεταξύ αυτών και πολλές μητέρες με μικρά παιδιά. Χθες δόθηκε παράταση, για έξι μήνες, της ισχύος των αδειών διαμονής και των δελτίων αιτούντων άσυλο που έληξαν κατά τη διάρκεια της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού. Επιτόπου μετέβη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, υπενθυμίζοντας την παράταση που έχει δοθεί.

Εξαιρετικά δύσκολη μέρα είχαν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι συνωστίζονταν από νωρίς το πρωί έξω από το κτήριο, -κάποιοι μάλιστα είχαν περάσει εκεί τη νύχτα προκειμένου να έχουν προτεραιότητα- και να εξυπηρετηθούν σε μια σειρά ζωτικών διαδικασιών, όπως άδειες παραμονής, αιτήσεις ασύλου και εγγραφές στα δημοτολόγια, είτε διότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, είτε δεν γνώριζαν για αυτή τη δυνατότητα. Σημειώνεται ότι αρκετοί βρίσκονται χωρίς στέγη καθώς χωρίς άδεια παραμονής δεν μπορούν να τη διατηρήσουν.

Από το πρωί μετέβησαν εκεί και αστυνομικές δυνάμεις στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας.

Ομάδα αγανακτισμένων έκλεισε για λίγα λεπτά τη Λ. Κατεχάκη, αλλά αποχώρησαν με την παρέμβαση της Αστυνομίας.

«Στη χώρα μας υπάρχουν εκατό χιλιάδες αιτούντες άσυλο κάτι που δημιουργεί πίεση σε μια υπηρεσία με λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτόν το όγκο των αιτήσεων και των ανανεώσεων και το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ενημέρωσή τους, έχουν μια προσωπική ανασφάλεια και έρχονται εδώ για να λάβουν μια πληροφορία η οποία υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο, σημείωσε ο κ. Μηταράκης προσθέτοντας πως οκτώ στους δέκα, δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. «Το λέμε με κάθε τρόπο, η Αστυνομία είναι εδώ για να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε.

Με υπουργική απόφαση ορίστηκε χθες η παράταση για έξι μήνες της ισχύος των αδειών διαμονής και των δελτίων των αιτούντων άσυλο που έληξαν κατά τη διάρκεια της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησε στη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για μια σειρά διοικητικών πράξεων, με στόχο την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνή προστασία.

Επιπλέον, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να αναζητούν τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.), χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος