Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ-1.3 εκατ. κρούσματα & 79.500 θάνατοι-Διάψευση για καραντίνα Πένς

Περίπου 1.330.000 κρούσματα και περισσότερα από 79.500 θύματα της πανδημίας καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την Κυριακή αναφέρθηκαν περισσότερα από 20.000 κρούσματα και 733 θάνατοι.

Πλέον δυσμενέστερες, είναι οι προβλέψεις για την αύξηση των σχετικών αριθμών. Την Κυριακή, το Ινστιτούτο Παραμέτρων και Αξιολόγησης Υγείας (Institute for Health Metrics and Evaluation – IHME) αναθεώρησε εκ νέου το μοντέλο του, το οποίο αναφέρει συχνά και ο Λευκός Οίκος, και το οποίο πλέον προβλέπει 137.000 θανάτους από τον κορονοϊό στην χώρα μέχρι τον Αύγουστο. Η προσθήκη 3.000 επιπλέον θυμάτων στην σχετική εκτίμηση οφείλεται, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Κρίστοφερ Μάρεϊ, στην αυξανόμενη κινητικότητα των πολιτών εν όψει της άρσης των όρων φυσικής αποστασιοποίησης και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα, η Λουϊζιάνα, το Μισισίπι, το Οχάιο, το Τενεσί και το Γουισκόνσιν, η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών αγγίζει το 20%. Πάντως, το παρήγορο στοιχείο μέχρι τώρα είναι πως ο Δρ. Μάρεϊ σχολίασε ότι, παρά την επικαιροποίησή του, το μοντέλο δεν προβλέπει εκ νέου εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, ενώ ο πρόεδρος της αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων επισημαίνει πως η άρση των περιορισμών δεν συνεπάγεται διακοπή της χρήσης μασκών, και ενώ μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του προέδρου Τραμπ φωτογραφήθηκαν στον Λευκό Οίκο φορώντας μάσκα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, μετά από ορισμένες αντικρουόμενες αναφορές, επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να θέσει εαυτόν σε περιορισμό κάποιου είδους παρ’ ότι στενή του συνεργάτιδα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου τόνισε πως ο Μάικ Πενς, ο οποίος εξετάζεται καθημερινώς και παραμένει αρνητικός στον ιό, «συνεχίζει να ακολουθεί τις οδηγίες της ιατρικής μονάδας του Λευκού Οίκου, και δεν βρίσκεται σε καραντίνα», αν και άλλες πληροφορίες δείχνουν πως το πρόγραμμά του περιέχει λιγότερες υποχρεώσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ, για τον οποίο το CNN ανέφερε ότι εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του την ανησυχία του πως τα κρούσματα εντός του Λευκού Οίκου υπονομεύουν την εκστρατεία επανεκκίνησης της οικονομίας, επιτέθηκε μέσω twitter εκ νέου στην Κίνα, δια μέσω κριτικής σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CBS, το οποίο κατηγόρησε πως την υποστηρίζει. Πάντως, καθώς τα κρούσματα του ιού και οι περιπτώσεις προληπτικής απομόνωσης αυξάνονται στην Ουάσινγκτον και ανάμεσα σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχους, όπως ο Ναύαρχος Μάικλ Γκιλντέι, επικεφαλής Ναυτικών Επιχειρήσεων, η πανδημία αποκτά μια καινούρια διάσταση, με επικοινωνιακές αλλά και πρακτικές συνέπειες, όπως, επί παραδείγματι, την τροποποίηση της αυριανής ακροαματικής διαδικασίας στη Γερουσία, όπου οι μάρτυρες στην διερεύνηση της ασφάλειας κατά την επιστροφή στην εργασία και στα σχολεία θα παραστούν ηλεκτρονικώς. Να σημειωθεί πως οι μάρτυρες περιλαμβάνουν τους δόκτορες Φάουτσι, Ρέντφιλντ (επικεφαλής Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων), και Χαν (επικεφαλής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων), οι οποίοι έχουν θέσει εαυτούς σε καραντίνα.

 Στη Νέα Υόρκη η εβδομάδα που ξεκινά θα φέρει και την άρση των όρων περιορισμού σε περιοχές της πολιτείας που ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί, ενώ περαιτέρω πτώση σημείωσε το πλήθος τόσο των ημερησίως αναφερομένων καινούριων κρουσμάτων, όσο και των ημερησίως αναφερομένων θανάτων, φτάνοντας τα 521 και τα 207, αντιστοίχως. Ειδικώς ως προς τα κρούσματα, ο κυβερνήτης Κουόμο σημείωσε πως το πλήθος τους αντιστοιχεί στο πλήθος που παρατηρείτο στις 20 Μαρτίου, όταν επιβλήθηκαν αρχικώς οι περιορισμοί στην πολιτεία.

Συγχρόνως, ενώ η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron δηλώνει αισιόδοξη πως η θεραπεία με αντισώματα που αναπτύσσει εναντίον του κορονοϊού μπορεί να περάσει σε φάση κλινικών δοκιμών τον επόμενο μήνα, και η Johnson & Johnson ετοιμάζεται για παρόμοιες δοκιμές τον Σεπτέμβριο, με στόχο την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου εμβολίων μέχρι τον επόμενο χρόνο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, με επιστολή του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αιτήθηκε την επίσπευση αποστολής φιαλιδίων ρεμδεσιβίρης στην πόλη.

Ανησυχία, πάντως, παρατηρείται και για την πιθανή επίδραση του κορονοϊού στα παιδιά, καθώς ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης σημείωσε πως στην πόλη αναφέρονται 38 κρούσματα μιας φλεγμονώδους συνδρομής, η πλειοψηφία των οποίων είτε βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, είτε διέθετε τα σχετικά αντισώματα. Ο κυβερνήτης Κουόμο σχολίασε πως σε ολόκληρη την πολιτεία τα υπό διερεύνηση κρούσματα φτάνουν τα 85, τονίζοντας πως έχουν σημειωθεί τρία θύματα. Τα κρούσματα αυτά εμφανίζουν συμπτώματα που ομοιάζουν με την νόσο Kawasaki και το σύνδρομο τοξικού σοκ, και η νόσος αυτή τη στιγμή περιγράφεται ως «παιδιατρικό σύνδρομο πολυοργανικής φλεγμονής», διακρινόμενη από την νόσο Kawasaki, η οποία επηρεάζει περισσότερο τα τοιχώματα των αρτηριών και την καρδιακή λειτουργία, αποτελώντας μάλιστα βασικό παράγοντα επίκτητων καρδιοπαθειών, με διάφορες επιπλοκές. Οι ειδικοί σχολιάζουν πως οι διαφορές ανάμεσα στην συμπτωματολογία του παιδιατρικού συνδρόμου πολυοργανικής φλεγμονής και στην νόσο Kawasaki ή στο σύνδρομο τοξικού σοκ ενδέχεται να οφείλονται στην καταγωγή του συνδρόμου ειδικώς από τον κορονοϊό. Άλλωστε, ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις έχουν ερευνηθεί ως αίτια της νόσου Kawasaki, και η πρόσφατη εμφάνιση του νέου κορονοϊού ενδέχεται να προκαλεί αντιδράσεις που δεν έχουν προηγουμένως παρατηρηθεί. Η τραγωδία των τριών νεαρών θυμάτων είναι δεδομένη. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν πως, αν και ανησυχητικό, το φαινόμενο είναι σπάνιο, όπως σπάνια είναι και η νόσος Kawasaki, η οποία είναι και ιάσιμη. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει κληθεί να αναπτύξει ένα πλαίσιο εθνικών κριτηρίων αξιολόγησης για την προληπτική διευκόλυνση των ειδικών ανά τη χώρα, αλλά, ασφαλώς, και για την ασφάλεια του ίδιου του νεαρότερου πληθυσμού.

Ανταπόκριση: Αλέξανδρος Μορντουντάγκ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ