Νέο ρεκόρ θυμάτων στη Ν. Υόρκη – Παράταση καραντίνας στην Ισπανία (video)

Καινούριο ρεκόρ θυμάτων του κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη και ενώ το κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της χώρας έβγαλε οδηγία για χρήση μασκών από όλους τους πολίτες, ο Τραμπ τη χαρακτήρισε συμβουλευτική και τόνισε πως δεν θα την ακολουθήσει. Την παράταση της καραντίνας ως τις 26 Απριλίου αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση. Τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό τίμησε σήμερα η Κίνα.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε 630 θανάτους σε μια μέρα, τον χειρότερο απολογισμό της σε 24 ώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε 3.565 ο συνολικός αριθμός των θανάτων που προκάλεσε η επιδημία σε αυτή την πολιτεία σήμερα.

“Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση” της επιδημίας, “αλλά την πλησιάζουμε”, δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντριου Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση ήταν ταχύτατη στο Λονγκ ‘Αιλαντ.

Οι γιατροί ξεμένουν από αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό και δεν αποκλείεται η εφαρμογή ενός ιδιότυπου point system, που θα κρίνει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Προκειμένου να διασφαλίσει την διασωλήνωση για όσους την χρειάζονται, ο κυβερνήτης Κουόμο ανακοίνωσε πως θα αναδιανείμει αναπνευστήρες εκ των διαθεσίμων ολόκληρης της πολιτείας, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε ιδιωτικά η δημόσια νοσοκομεία, ενώ ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης ανακοίνωσε πως οι αναπνευστήρες επαρκούν μέχρι τη Δευτέρα.

Χαρακτηριστική είναι οδηγία του φορέα που συντονίζει της υπηρεσίες Άμεσης Βοήθεις και ορίζει πως προκειμένου να προστατευτούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτές, αν κάποιο θύμα καρδιακής προσβολής δεν μπορεί να αναζωογωνηθεί έπειτα από 20λεπτη προσπάθεια εκτός του νοσοκομείου, δεν θα πρέπει να προσκομίζεται σε αυτό.

Σε αριθμό κρουσμάτων, οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα με 278.458 επιβεβαιωμένα κρούσματα (7.159 νεκρούς και 9.772 ιαθέντες).

Την συμμόρφωση στα μέτρα ζητά πλέον επιτακτικά η κυβέρνηση στη Μ. Βρετανία. Οι προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δυσοίωνες καθώς η πορεία της πανδημίας δείχνει αύξηση όμοια με της Ιταλίας και της Κίνας.

Ένα πεντάχρονο αγοράκι πέθανε σήμερα έχοντας νοσήσει από τον νέο κορονοϊό, με τη χώρα να καταγράφει 708 νέους θανάτους,  ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, βάσει του οποίου το σύνολο των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται πλέον σε 4.313, έγινε γνωστό από τις υγειονομικές αρχές σήμερα.

Την Παρασκευή είχαμε 684 νεκρούς, έπειτα από μια αύξηση 569 θανάτων την Πέμπτη, 563 την Τετάρτη και 381 την Τρίτη. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν και τα πιο πολλά τεστ από ποτέ: 10.500.

Νωρίτερα, η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα απελευθερωθούν όσοι φυλακισμένοι έχουν λιγότερο από 2 μήνες υπόλοιπο ποινής, καθώς το 1/3 των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι απομονωμένο με συμπτώματα ή επειδή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Σημερινή έρευνα στους Financial Times δείχνει ότι το ΗΒ ακολουθεί πιο κατακόρυφη πορεία από αυτήν της Ιταλίας στο ίδιο διάστημα.

Στην Ισπανία οι νεκροί έφθασαν τους 11.744 καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 809 θάνατοι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα συνολικά κρούσματα έφτασαν τις 124.736 από 117.710 που ήταν χθες.

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της καραντίνας ως τις 26 Απριλίου με κάποιες ελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξει σχετική χαλάρωση σε ό,τι αφορά την έξοδο των πολιτών με αυστηρή προϋπόθεση την χρήση μάσκας.

Σε ό,τι αφορά το αεροπλάνο με φορτίο 150 αναπνευστήρων που κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να μιλήσει τρεις φορές σήμερα Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό της αλλά στάθηκε αδύνατο. Το φορτίο αυτό, που βρίσκεται εκεί επί 1 εβδομάδα, είχε αγοραστεί από την Ισπανία 3 εκατ. Ευρώ. Η Τουρκία υποσχέθηκε ότι θα ετοιμάσει νέο φορτίο και θα το στείλει.

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια μάσκες έχει παραγγείλει η Γαλλία από την Κίνα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ολιβιέ Βεράν.

«Οι παραγγελίες που έχουμε στείλει για μάσκες είναι μεγαλύτερες από τον αριθμό που λαμβάνουμε», καθώς υπάρχει ένας «παγκόσμιος ανταγωνισμός», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό μέσο Brut, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες της Γαλλίας, που καταβάλλει παράλληλα, για να ενισχύσει την παραγωγή μασκών σε εθνικό επίπεδο.

Η Γαλλία μετρά 7.560 νεκρούς από την αρχή της επιδημίας, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Ζερόμ Σαλμόν, εκ των οποίων 5.532 στο νοσοκομείο και 2.028 σε οίκους ευγηρίας και άλλα νοσηλευτικά και κοινωνικά ιδρύματα.

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από λοιμώξεις από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο ήταν 441, λιγότεροι από τους 588 μια μέρα νωρίτερα, τόνισε ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κατά 164 αυξήθηκε ο απολογισμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό στην Ολλανδία και ανέρχεται πλέον σε 1.651 νεκρούς, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) ανέφερε, επίσης, ότι το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 6% τις τελευταίες 24 ώρες και είναι πλέον 16.627.

Στην Ελβετία ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία του νέου κορονοϊού ανέρχεται σε 540, όπως ανακοίνωσε η αρχή δημόσιας υγείας της χώρας, με τον απολογισμό των θυμάτων να αυξάνεται από τους 484 χθες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον ιό ανέρχεται σήμερα σε 20.278 από 19.303 κρούσματα χθες.

Στην Πορτογαλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν το φράγμα των 10.000, την ώρα που η υπουργός Υγείας της χώρας Μάρτα Τεμίντο προτρέπει τους πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους στη μάχη κατά της επιδημίας, καθώς εξακολουθεί να μην φαίνεται «φως στο τέλος του τούνελ».

Η Πορτογαλία έχει καταγράψει 10.524 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 266 θανάτους.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 3.000 για να ανέλθουν σε 23.934 σήμερα. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID-19 αυξήθηκαν κατά 76 και πλέον οι νεκροί έφθασαν τους 501 στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά μέσω Twitter.

Τις τελευταίες 24 ώρες διεξήχθησαν 19.664 διαγνωστικοί έλεγχοι αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ελέγχων που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τον κορονοϊό στην Τουρκία σε 161.380, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 46.033 θάνατοι σύμφωνα με απολογισμό που κατάρτισε το Γαλλικό Πρακτορείο, βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδος, ενώ τα επίσημα δηλωμένα κρούσματα φτάνουν τις 627.203.

Η Ιταλία, που κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τη νόσο στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών με 15.652 θανάτους.

Η Κίνα τίμησε σήμερα τους χιλιάδες νεκρούς από την επιδημία του κορονοϊού, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα και να ακυρώνεται κάθε ψυχαγωγική εκδήλωση. Την ίδια ώρα οι αρχές, προειδοποιούν, τους κατοίκους να εξακολουθούν να είναι πολύ προσεκτικοί καλώντας τους να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις.

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), όπου η επιδημία ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταμετρά συνολικά 81.639 κρούσματα (19 νέα μεταξύ Παρασκευής-Σαββάτου), 3.326 θανάτους (4 νέοι) και 76.755 ιαθέντες.

Τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό κατέγραψε σήμερα το Κουβέιτ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Υγείας.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο COVID-19 αυξήθηκε κατά 62 τις τελευταίες 24 ώρες και ανέρχεται πλέον σε 479 κρούσματα.

Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον COVID-19 στην Αίγυπτο, μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 71 στη χώρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε 85 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στα 1.070 άτομα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος