Αυστραλία: Στάχτη 103 εκατομμύρια στρέμματα (video)

Ραγδαία εξάπλωση των πυρκαγιών στην Αυστραλία και σε εξέλιξη είναι η εκκένωση σε πολλές περιοχές, όπως στη Βόρεια Μελβούρνη, στην Αλπική Ζώνη στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια Ουαλία και Βικτώρια.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχές σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, γιατί επικρατεί το φαινόμενο της εναλλαγής θερμοκρασιών από 19 βαθμούς -εν ώρα βροχοπτώσεων-, να φτάνει μέσα στην ημέρα η θερμοκρασία στους 33 βαθμούς Κελσίου και άνω.

Πολλοί κάτοικοι έχουν λάβει το μήνυμα ότι “είναι αργά για να εγκαταλείψετε την περιοχή σας, λάβετε καταφύγιο και σωθείτε όπως μπορείτε.”

Η Αυστραλία βέβαια είναι πρωταγωνίστρια ως χώρα κράτους-πρόνοιας και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε άμεσο επίπεδο και δημιουργεί κέντρα πλήρως οργανωμένα, όπου μπορούν να καταφύγουν οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Η καταστροφή είναι πλανητικής κλίμακας, αφορά τους πάντες, πολλοί αποδίδουν αυτή την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή, αλλά ακόμη και αν δεν είναι αιτία της κλιματικής αλλαγής, σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο αυτό που συμβαίνει. Οι ταχύτητες των ανέμων, οι ταχύτητες μετάδοσης της φωτιάς που φτάνουν τα 26 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα, όταν το σύνηθες στην Αυστραλία είναι να τρέχει η φωτιά με 4-5 χιλιόμετρα είναι φαινόμενα ασυνήθιστα με ραγδαία εξέλιξη.

Υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, γίνονται διαδηλώσεις σήμερα στο Σίδνεϊ, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα πρόνοιας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ανεξάρτητα από τον όλεθρο που πλήττει την Ήπειρο, οι χιλιάδες εθελοντές πυροσβέστες που είναι εκπαιδευμένοι από επαγγελματίες κάνει την μάχη αυτή να δίνεται από ένα πολύ οργανωμένο κράτος με ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και ίσως η Αυστραλία χρειαστεί να αλλάξει στρατηγική στο μέλλον, γιατί η κατάσταση είναι καταστροφική με κάθε έννοια.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση/Αλέκος Μάρκελλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος