“Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου”-Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Αντωνιάδη

Το θεατρικό έργο του Άκη Δήμου, “Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου”, παρουσιάζεται στον πολυχώρο Vault, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αντωνιάδη, κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Δύο φίλοι αποφασίζουν ένα βράδυ να δραπετεύσουν. Στο εγκαταλελειμμένο από χρόνια λουναπάρκ της πόλης, αρχίζουν το παιχνίδι. Σαν δύο ακροβάτες στο σκοινί του χρόνου, θυμούνται, εξομολογούνται και συγκρούονται!

Ένα εφιαλτικό γαϊτανάκι εξουσίας ξεκινά, όπου η βία, ο ερωτισμός, το σεξ, τα τραύματα, η μοναξιά, η επιθυμία, η ελπίδα και η ανάγκη για αγάπη, παίρνουν σάρκα και οστά!
Τα δικά τους…
Τι θα απομείνει ως το ξημέρωμα;

Για την παράσταση μιλάει στη Ραδιοτηλεόραση” ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αντωνιάδης.

Σκηνοθετείτε ένα ιδιαίτερο έργο. Πώς θα το περιγράφατε;

Όπως ακριβώς το χαρακτηρίσατε. Ιδιαίτερο και ιδιαιτέρως σημαντικό, θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω. «Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου», του σημαντικότατου Άκη Δήμου, για μένα τουλάχιστον, αποτελεί ένα θεατρικό έργο «ακροβασίας», όπου οι ήρωες προσπαθούν να ισορροπήσουν το ”είναι” τους και τα συναισθήματά τους περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί, κρατώντας παράλληλα στα χέρια και στην ψυχή τους μια ωρολογιακή βόμβα!

Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο; 

Όπως αναφέρω και στο σκηνοθετικό μου σημείωμα, για μένα η πολυεπίπεδη γραφή του Άκη Δήμου είναι το ασφαλέστερο μέσο να προσπαθήσω, από άλλη θέση τώρα (του σκηνοθέτη), να διανύσω εντός μου μια ουσιαστική καλλιτεχνική διαδρομή. Να μοιραστώ τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου μέσα από αυτούς τους δύο ήρωες του Άκη Δήμου, τη Σαμάνθα και τον Μαξ, όχι επειδή τους «ξέρω» από παλιά, αλλά επειδή θέλω να τους ξαναγνωρίσω στο σήμερα, στο τώρα!

“Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου”-Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Θοδωρή Αντωνιάδη
Στο πρώτο του ανέβασμα ήσασταν ο πρωταγωνιστής. Ποια τα συναισθήματά σας, 14 χρόνια μετά, ως σκηνοθέτης του;

Η συγκίνηση, η χαρά, το αίσθημα της ευθύνης, της έμπνευσης και του δημιουργικού «πυρετού» κυριαρχούν σε μένα σε αυτή τη φάση ως σκηνοθέτη της παράστασης. Συνειδητοποιώ την έννοια του «κύκλου της ζωής», των συμπτώσεων, της επαναφοράς, στοιχεία που προσπάθησα να εντάξω και στην παράσταση.

Ποια είναι η δική σας σκηνοθετική προσέγγιση;

Προσπάθησα ως σκηνοθέτης να «ακούσω» πραγματικά το έργο του Άκη Δήμου και το τι θέλει να πει και εν συνεχεία να το μεταφέρω σκηνικά. Διαπίστωσα πως το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αγωνιούν να συνομιλήσουν. Η αλληγορία, τα σύμβολα και οι αναφορές είναι στοιχεία που με γοητεύουν ιδιαίτερα στην τέχνη. Ανακαλύπτοντάς τα, λοιπόν, στο έργο, θέλησα να τα επισημάνω θεατρικά, άλλοτε με λυρική διάθεση, άλλοτε ποιητικά και άλλοτε με ωμό ρεαλισμό. Ακολούθησα τις σχεδόν αυτόματες εναλλαγές του κειμένου και των σκηνών στο έργο, σαν μια χρωματική παλέτα με διαφορετικό στυλ, ύφος και είδος θεάτρου και προσπάθησα να τις «φωτίσω» αναλόγως.

Με αυτή τη λογική δημιουργείται ένας φανερός, σκηνικά, διάλογος μεταξύ των ηθοποιών (Πάρις Σκαρτσολιάς, Εύη Τσάφου), της μουσικής, του σκηνικού χώρου, των κουστουμιών και του φωτιστικού σχεδιασμού. Αλληλοσυμπληρώνονται! Έτσι, με το πέρασμα των προβών, στηνόταν μπροστά μου ένα τοπίο που θύμιζε σκοτεινό αλληγορικό παραμύθι… Αυτή η «φρεναρισμένη» παιδικότητα της Σαμάνθας και του Μαξ, με ό,τι πολύτιμο, τρυφερό και επικίνδυνο κουβαλάνε μέσα τους, λαχταρώντας για αγάπη, έβρισκε υπαίθρια στέγη.

Ένα εγκαταλελειμμένο από χρόνια λουναπάρκ στην άκρη της πόλης, που θα γινόταν το σύμπαν τους. Ένα εφιαλτικό γαϊτανάκι εξομολογήσεων, συγκρούσεων, πικρών παιχνιδιών μεταξύ τους ξεκινά με ταχύτητα ιλιγγιώδη. Ακολούθησα, λοιπόν, το ένστικτό μου με την ελπίδα να βρει συνταξιδιώτες όλους εσάς.

Η παράσταση είναι οι άνθρωποι, οι συνεργάτες. Εγώ σε αυτό τον τομέα στάθηκα ευλογημένος και τυχερός, γιατί είχα την αμέριστη συμπαράσταση όλων των συνεργατών-συνταξιδιωτών, ανεξαιρέτως, που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, το ταλέντο τους και τη συγκινητική τους δοτικότητα. Τους είμαι ευγνώμων!

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αντωνιάδης
Σκηνικά: Ανδρομάχη Αρβανίτη
Κοστούμια: Μαρία Μαγγίρα
Μουσική: Μάριος Τσικνής
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Πέρρος
Σκηνοθεσία τρέιλερ: Γιάννης Λαπατάς
Μοντάζ τρέιλερ: Στέλλα Φιλιπποπούλου
Φωτογραφίες παράστασης (αφίσα): Κωνσταντίνος Λέπουρης
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Δαμίγος
Διεύθυνση παραγωγής: Φωτεινή Σάιντερς

Διανομή
ΜΑΞ: Πάρις Σκαρτσολιάς
ΣΑΜΑΝΘΑ: Εύη Τσάφου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Σάββατο στις 18:15 & Κυριακή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο: 10 ευρώ

Ατέλειες: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 70′ λεπτά

VAULT Theatre Plus/ Πολυχώρος VAULT

Μελενίκου 26, Βοτανικός

Τηλ.: 213 0356472

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος