Το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία-Διακοπή διπλωματικών σχέσεων με Άγκυρα (video)

Το λιβυκό κοινοβούλιο, που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σε έκτακτη συνεδρίασή του στη Βεγγάζη είπε σήμερα «όχι» στη συμφωνία με την Τουρκία, ψηφίζοντας ομόφωνα και για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την ανάληψη δράσης από τη διεθνή και την αραβική κοινότητα για να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ από τη Βεγγάζη, κάλεσε σε τζιχάντ προτρέποντας «άνδρες και γυναίκες, στρατιώτες και πολίτες» να πάρουν τα όπλα, «για να υπερασπιστούν τη γη μας και την τιμή μας» και επιτέθηκε κατά Ερντογάν.

«O εχθρός κήρυξε πόλεμο και αποφάσισε να εισβάλει στη χώρα μας και εμείς τον αναζητούμε. Ο φιλικός τουρκικός λαός, με τον οποίο είμαστε δεμένοι αφού είμαστε αδέρφια στο Ισλάμ, πρέπει να ξεσηκωθεί κατά αυτού του ανόητου τυχοδιώκτη που σπρώχνει το στρατό του στον αφανισμό. Απευθυνόμαστε σε όλο το αραβικό έθνος, στο στρατό του, στο λαό του και στους ηγέτες του, στους νέους και μεγαλύτερους, υπάρχει ένας πόλεμος που προκάλεσε αυτός ο ανόητος Τούρκος σουλτάνος σε ολόκληρη την περιοχή, στοχεύοντας την αραβική ταυτότητα, από την Ανατολή ως τη Δύση, χαρακτηρίζοντας τη Λιβύη κληρονομιά του», είπε.

Ο εμφύλιος στη χώρα κλιμακώνεται με τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατο (ΛΕΣ), του ισχυρού Χαφτάρ, να έχει φτάσει στα περίχωρα της Τρίπολης, την ώρα που η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, την οποία στηρίζει η Τουρκία, ανασυντάσσεται για να ανακόψει την πορεία του.

Υπενθυμίζεται ότι η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, έπειτα αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Φαγιέζ Σαρατζ, ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα που επιτρέπει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατάξει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Ο ίδιος ο Σάρατζ πάντως, λέγεται ότι δεν βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στην Τρίπολη αλλά στο Λονδίνο, απ΄ όπου πιστεύεται ότι προέρχονται και οι εικόνες που τράβηξε Άραβας δημοσιογράφος, με τον Σάρατζ να εμφανίζεται σε αγορά, να κάνει τα ψώνια του. Το πότε έγινε αυτό δεν διευκρινίζεται.

Ο Χαφτάρ, που ηγείται μιας αντίπαλης διοίκησης στα ανατολικά, από τον περασμένο Απρίλιο, έχει ξεκινήσει επιθέσεις εναντίον της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που εδρεύει στην Τρίπολη. Ο Χαφτάρ στηρίζεται από περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας -τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- δυτικές δυνάμεις και τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά από επικοινωνία που είχε χθες Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για «κίνδυνο κλιμάκωσης» αναφερόμενος «στην ενίσχυση των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων» στη Λιβύη καταδικάζοντας «με σαφή τρόπο» τις πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) με την Τουρκία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε πως «Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης σε αυτή τη χώρα».

Με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε τι «κάθε ξένη υποστήριξη στα εμπόλεμα μέρη» στη Λιβύη το μοναδικό αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι να «επιδεινώσει τη σύρραξη και να περιπλέξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης».

Διπλωματικός μαραθώνιος από την Αίγυπτο

Με τον Γκουτέρες, για τις τελευταίες εξελίξεις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

«Η απόρριψη της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη και η ανάγκη να λειτουργήσουν όλοι οι πιθανοί μηχανισμοί για την αποτροπή οποιασδήποτε παρέμβασης στη Λιβύη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου καθώς και η σημασία της προσπάθειας να διατηρηθούν οι πιθανότητες επίτευξης μιας πολιτικής λύσης μέσω τη διαδικασία του Βερολίνου, καθώς επιβεβαιώθηκε η πλήρης υποστήριξη αυτής της διαδικασίας».

Παράλληλα, ο κ. Σούκρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Λιβύης και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Αιγυπτιακή Βουλή ανακοίνωσε πως έλαβε απόφαση να καταγγείλει στα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ το Τουρκικό Κοινοβούλιο για την απόφασή του να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα Κοινοβούλια της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν εξέδωσαν κοινή δήλωση την Παρασκευή, στην οποία απέρριψαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA, Al Arabiya

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος