Θάνος Μικρούτσικος: Ο αποχαιρετισμός και η παρακαταθήκη (video)

Βαθιά συγκίνηση για την απώλεια μιας μεγάλης μορφής της τέχνης και του πολιτισμού, του Θάνου Μικρούτσικου.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έφυγε το Σάββατο 28/12 από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών έπειτα από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, αγγίζοντας με το έργο του -που θα μας συντροφεύει για πάντα- όλους τους Έλληνες και τιμώντας τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο, έλεγε ο Θάνος.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 30/12 στις 2.30 μετά το μεσημέρι, στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, η κηδεία του μουσικοσυνθέτη, πρώην υπουργού, Θάνου Μικρούτσικου θα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη.

Τα συλλυπητήρια της εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σε δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει: “Μέσα στον δύσκολο αγώνα για την δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις.

Η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο στους φίλους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές του αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι».

Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος εκτός του ότι υπήρξε ένας ολοκληρωμένος συνθέτης με ταλέντο, με έμπνευση και με πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό έργο, έφυγε σε μια ηλικία μεγάλης ανθοφορίας, ωριμότητας και εκπληκτικής διάθεσης προσφοράς στον νεοελληνικό πολιτισμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός.

Τον αποχαιρετώ με οδύνη και πικρία για την μεγάλη αδικία να τον βρίσκει το τέλος σε μια τέτοια στιγμή”.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως: «Ο Θάνος Μικρούτσικος, εκτός από σπουδαίος συνθέτης, ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα. Ένας από τους ανθρώπους, που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα. Η μουσική του άγγιξε όλους τους Έλληνες και τίμησε τη χώρα μας στο εξωτερικό. Από το λαϊκό τραγούδι και τη μελοποιημένη ποίηση, μέχρι το θέατρο, την όπερα και τη συμφωνική μουσική, το ταλέντο του Θάνου Μικρούτσικου ήταν πολύ μεγάλο για να περιοριστεί σε ένα είδος. Γι΄ αυτό και η απώλειά του συγκινεί όλους μας.

Συγκινεί βαθιά όλη την Ελλάδα. Ήταν ένας άνθρωπος με πολιτικό λόγο, τον οποίο εξέφραζε χωρίς δισταγμό. Ένας διανοούμενος, ένας εργάτης του Πολιτισμού, τον οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση ως υπουργός Πολιτισμού, εισάγοντας νέους θεσμούς. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε την ασθένειά του με δύναμη, θάρρος και αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια. Ο ίδιος δεν θα είναι πια κοντά μας. Όμως η μουσική του παρακαταθήκη, θα εξακολουθεί να μας συντροφεύει για πολλές δεκαετίες ακόμη και να αποτελεί κομμάτι όλων μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους πολυάριθμους φίλους του».

Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Η σoρός θα εκτίθεται από τις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας. GR 07017 1355 0006 3551 3856 0788 -Τράπεζα Πειραιώς.

Το αφιέρωμα της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου με τηλεοπτικό αφιέρωμα από εκπομπές του Αρχείου της.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, στις 17:00, από την ΕΡΤ1  και από την ΕΡΤ2  στις 20:00 η εκπομπή όπου ο Θάνος Μικρούτσικος μίλησε για τη ζωή του, τις γυναίκες που αγάπησε και τα τέσσερα παιδιά του, ενώ έκανε πολιτική αναδρομή στη ζωή του μετά το 1974.  «Από τότε που κυκλοφορούσα με αμπέχονο μέχρι σήμερα που φοράω και σακάκι»,  όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:15 με τη μετάδοση από την ΕΡΤ2 ενός σπάνιου τηλεοπτικού τεκμηρίου: τη συνάντηση του Θάνου Μικρούτσικου με τη Μαλβίνα Κάραλη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Οι νότες και τα λόγια», παραγωγής 1988.

Πηγή: ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Α’ Πρόγραμμα

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/Χάρης Ακριβιάδης

Σχετική είδηση: «Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος