Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της συνεταιριστικής Τράπεζα Λέσβου Λήμνου

Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της συνεταιριστικής Τράπεζα Λέσβου Λήμνου

Ποινές από 2 έως 5 χρόνια επέβαλε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου στους περισσότερους από τους 9 πλέον κατηγορούμενους της 1ης υπόθεσης του σκανδάλου της συνεταιριστικής τράπεζας που φτάνει στο δικαστήριο, γνωστής ως υπόθεση Μπεμπεδέλη και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχους και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον διευθυντή τότε της τράπεζας με την κατηγορία της απιστίας κατ εξακολούθηση και στον δανειολήπτη .

Επίσης η έδρα έκρινε κατά πλειοψηφία ένοχους τα υπόλοιπα 5 μέλη του ΔΣ και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3ων ετών στον ταμία και τον γραμματέα και 2 ετών στους τρεις που αποκάλυψαν το σκάνδαλο. Μειοψήφησε η πρόεδρος που πρότεινε την αθώωσή τους. Αθώοι κρίθηκαν η σύζυγος του δανειολήπτη, το μέλος του ΔΣ από τη Λήμνο και ο υπάλληλος του γραφείου συμψηφισμού.

Όλοι άσκησαν έφεση και έτσι  κρίθηκε μη εκτελέσιμη η ποινή . Ικανοποιημένοι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους από την απόφαση καθώς με τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που τους βάρυναν οι ποινές ήταν οι ελάχιστες .

Να θυμίσουμε ότι η εισαγγελέας είχε αποφασίσει ενοχή για όλους και σήμερα πρότεινε ποινή κάθειρξης 6 ετών για τους δύο πρώτους, 4ων ετών για τον ταμία και τον γραμματέα και 2 ετών για τους τρεις.

Απογοήτευση όμως στους τρεις που βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου και κυρίως στον Στέλιο Αλμπάνη ό οποίος δεν είχε υπογράψει ποτέ απόφαση για να δοθεί δάνειο και ήταν εκείνος που ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος για το τι είχε ανακαλύψει ότι συνέβαινε στην τράπεζα αλλά και για τον Θεμιστοκλή Αθανάση έναν τίμιο άνθρωπο ό οποίος είχε τυφλή εμπιστοσύνη σε άλλα μέλη του ΔΣ μέχρι που εντόπισε το πακέτο των ακάλυπτων επιταγών και αμέσως ενημέρωσε τον κ. Αλμπάνη και αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης Μπεμπεδέλη , που ζημίωσε την τράπεζα με 4 εκατομμύρια, με 11 κατηγορούμενους είχε ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2018 ενώ δύο από τους κατηγορούμενους, ο πρόεδρος του τότε ΔΣ και εκτελών χρέη προέδρου για ένα διάστημα δε ζουν πια.

Πρόκειται για την πρώτη που εκδικάστηκε από τις υποθέσεις που ζημίωσαν την τράπεζα και τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού με συνολικά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο ότι παρανόμως η τράπεζα έδωσε μεγάλα δάνεια στον επιχειρηματία που δεν είχε επιχείρηση με έδρα το Ν Λέσβου και χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Οι παράτυπες πρακτικές συνεχίστηκαν καθώς μετά από πόρισμα της ΤτΕ τον Απρίλιο του 2004,  που διαπίστωνε τα κακώς κείμενα, συνέχισαν να δανειοδοτούν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ο οποίος εν τω μεταξύ, δημιούργησε επιχειρήσεις εκ των υστέρων στη Λέσβο (που δε λειτουργήσαν ποτέ ουσιαστικά) . Χαρακτηριστικό ότι δανειοδοτήθηκε με ένα εκατομμύριο ευρώ , εταιρία του Μπεμπεδέλη που παρουσίαζε κεφάλαια μόλις 30.000 ευρώ !  Επιπλέον η τράπεζα παρανόμως πλήρωνε από δικά της κεφάλαια ακάλυπτες επιταγές κι άλλων επιχειρηματιών , εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Η τράπεζα έκλεισε το 2012 παίρνοντας μαζί της εκτός από τις καταθέσεις και τις ελπίδες του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού για ένα δικό του υγιές χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως έγινε με άλλες συνεταιριστικές τράπεζες.

Να θυμίσουμε ότι ο σύλλογος μεριδιούχων της τράπεζας είχε ζητήσει να ανοίξουν λογαριασμοί κάτι που δεν έγινε ποτέ ενώ ούτε αναζητήθηκαν ποτέ ευθύνες στην ίδια την ΤτΕ που από τον Απρίλη είχε διαπιστώσει επισφαλή λειτουργία του ΔΣ και της τράπεζας και δεν έλαβε επαρκή μέτρα.

The post Στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της συνεταιριστικής Τράπεζα Λέσβου Λήμνου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος