Βρετανία: Τις ολέθριες επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit αποκαλύπτει κυβερνητικό έγγραφο (video)

Στη Βρετανία, δόθηκε στη δημοσιότητα κυβερνητικό έγγραφο με τις επιπτώσεις μετά απο ενα άτακτο Brexit. Υστερα απο αυτη την εξελιξη, ο Μπόρις Τζόνσον δεχεται εντονες πιεσεις να ανακαλέσει την αναστολή λειτουργίας της Βουλής.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, προκαλώντας προβλήματα την τροφοδοσία φαρμάκων και νωπών τροφίμων, ενώ σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που απρόθυμα έδωσε αργά χθες στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην «Operation Yellowhammer», όπως είναι η κωδική της ονομασία, προετοιμάστηκαν πριν από έξι εβδομάδες, μερικές ημέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τη Guardian, το περιεχόμενο του εγγράφου είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σχέδιο που διέρρευσε τον Αύγουστο στην εφημερίδα Sunday Times, το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε τότε ως ξεπερασμένο. Ενώ εκείνο το έγγραφο χαρακτηριζόταν «βασικό σενάριο», το νέο έγγραφο περιγράφεται ως «το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με τη Guardian.

Το έγγραφο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από αίτημα βουλευτών που κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι υποκρύπτει τις ολέθριες επιπτώσεις της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και θα μπορούσαν να εντείνουν την πολιτική διαμάχη καθώς η Βρετανία οδηγείται προς την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την έξοδό της από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έγγραφο Operation Yellowhammer που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει μόνο το χειρότερο σενάριο, και ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.

Χθες, το κορυφαίο εφετείο της Σκωτίας αποφάνθηκε σήμερα πως η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου ήταν παράνομη, κάτι που βαθαίνει την αβεβαιότητα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Ε. Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος