Γ. Σταθάκης: Μέχρι το 2030 η ενέργεια θα απορροφήσει 32 δις νέες επενδύσεις

« Η ενέργεια από τώρα μέχρι το 2030 σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια, που είναι το σχέδιο που έχουμε υποβάλλει στην ΕΕ και είναι δεσμευτικό σχέδιο της χώρας, θα απορροφήσει 32 δις νέες επενδύσεις,» ανέφερε από την Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ,ο υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ,ολοκληρώνοντας την διήμερη περιοδεία του στον Έβρο.
Όπως υπογράμμισε «πρόκειται για ένα τεράστιο πεδίο επενδύσεων που θα μεταμορφώσει και από άποψη ενεργειακή και περιβαλλοντική ,αλλά και αναπτυξιακή, την ελληνική οικονομία.»

«Η Ελλάδα ,όπως και όλες οι χώρες της Ευρώπης θα αλλάξουν τόσο την παραγωγή, όσο και την κατανάλωση ενέργειας. Στην μεν παραγωγή το 2030 ,η παραγωγή θα έρχεται κατά πλειοψηφία από τις ΑΠΕ( σχεδόν το 60% θα παράγεται από ΑΠΕ),στην δε κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε σχέση με αυτήν που καταναλώνουμε σήμερα περίπου 30%.,» διευκρίνησε ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως «η εξοικονόμηση ενέργειας μετατρέπεται σε ένα κατεξοχήν πεδίο ενός πολύ μεγάλου κύκλου επενδύσεων και μιας τεράστιας προσπάθειας να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε όλες τις δραστηριότητες, στην κατοικία, τη μεταφορά τον τουρισμό, την βιομηχανία.»

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ο κ. Σταθάκης είπε πως έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και που μας επιτρέπει να δούμε το θέμα της ανάπτυξης με ένα διαφορετικό τρόπο.

«Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν πρωτίστως μια μεγάλη ενότητα που λέγεται χωροταξία(κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλός, διαμόρφωση ενός ενιαίου φορέα κτηματολογίου κλ.),μεταρρυθμίσεις που μέχρι τέλος του 2020 φιλοδοξούμε ότι η ΄χωρα πλέον θα είναι μια κανονική χώρα που θα έχει κατοχυρωμένα και αποτυπωμένα όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς ,τους δασικούς χάρτες, τα τοπικά χωρικά σχέδια , (η χρηματοδότηση τους ξεκινά τις επόμενες ημέρες)που αναφέρουν ότι οι Δήμοι καλούνται τα επόμενα δυο με τρία χρόνια να φτιάξουν τοπικά χωρικά σχέδια που θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, ξεπερνώντας τους παραδοσιακούς διχασμούς, ανάμεσα στα πολεοδομικά σχέδια και στα εκτός σχεδίου δόμησης. Ένα ενοποιημένο σύστημα χρήσης γης που θα αποτελέσει το υπόβαθρο για την χωροταξία τις επόμενες δεκαετίες,» είπε ο κ. Σταθάκης υποστηρίζοντας πως «αυτή η μια ενότητα μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστική διότι θα δημιουργήσει για πρώτη φορά ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις για τους ιδιοκτήτες ,θα θέσει κανόνες στην χωροταξία και θα είναι ένα καθαρό τοπίο για το μέλλον.»

Η Αλεξανδρούπολη είναι πρωτοποριακή στην γεωθερμία

«Ο Έβρος είναι ένα προνομιακό πεδίο στο οποίο η μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα είναι πολύ σημαντική, και παρέχουμε ότι βοήθεια μπορούμε για να ολοκληρωθούν αυτά τα σημαντικά επενδυτικά σχέδια,» είπε ο κ. Σταθάκης και εξήγησε: πρώτον διότι είναι ένα σημείο στο οποίο αποκτά μια προνομιακή σχέση με το Φ.Α, δεύτερον έχει μια πρωτοποριακή θέση στην μετάβαση στις ΑΠΕ και τρίτον έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μετάβασης αυτής της ενέργειας το οποίο επιδιώκει να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος