Αγροτικές κινητοποιήσεις για φορολογικό, ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής (video)

Μπλόκα σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν στήσει αγρότες που ζητούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Κλειστή είναι η εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λάρισας, στον κόμβο της Νίκαιας, και στα δύο ρεύματα.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους αγρότες η κλήτευση σε δίκη δέκα αγροτοσυνδικαλιστών την 1η Μαρτίου με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας με δόλο για παρακώλυση συγκοινωνίας, στον κόμβο της Νίκαιας.

Οι συνδικαλιστές από το μπλόκο της Νίκαιας καταγγέλλουν την κυβέρνηση, μετά την κλήτευση που δέχθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι είναι «πρώτη φορά που μας στέλνουν σε δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί απολογία, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ανοιχτός στο διάλογο δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, καλώντας τους αγρότες σε διάλογο. Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δηλώνω ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε δίωξη αγροτών για την συνδικαλιστική τους δράση. Είμαστε και ως κυβέρνηση αντίθετοι στα αγροτοδικεία. Ωστόσο, οφείλουμε να διαχωρίσουμε την πολιτική εξουσία και την βούληση της, από τη δικαστική η οποία λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και τους δικούς τους κανόνες και ταχύτητες. Μας κάνει εντύπωση βέβαια η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε στην προκειμένη περίπτωση η Δικαιοσύνη, ωστόσο δεν κρίνουμε το έργο της, παρά μόνο προβληματιζόμαστε».

Την εκτίμησή του, ότι η απόφαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας για απευθείας κλήση στο ακροατήριο των δέκα αγροτών του μπλόκου του Νίκαιας, είναι «νόμιμη μεν, αλλά βεβιασμένη και αντιβαίνουσα στο τεκμήριο της αθωότητας», εξέφρασε με δήλωσή του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Ωστόσο, οι αγρότες λένε ότι συναντήθηκαν αρχές Δεκεμβρίου και οι απαντήσεις του υπουργού δεν ικανοποιούσε κανένα από τα αιτήματά τους.

Την ερχόμενη Κυριακή συγκαλούν πανελλήνια συγκέντρωση αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα αποφασίσουν και αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση του υπουργού.

Μπλόκα ανά τη χώρα

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έχουν στηθεί 14 μπλόκα σε όλη την επικράτεια.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες του Έβρου, που αύριο στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα και θα «στήσουν» μπλόκο στη γέφυρα των Καστανιών του δήμου Ορεστιάδας.

Από τη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, επί της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι Σερραίοι αγρότες. Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν με προορισμό το τελωνείο στον Προμαχώνα.

Στην Ημαθία οι αγρότες συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

Στον κόμβο του Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Θεσσαλονίκης μέσω Έδεσσας, έστησαν το μπλόκο τους οι αγρότες του Αμυνταίου και της Φλώρινας.

Κινητοποιήσεις για τις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή Μπλόκων του νομού Καστοριάς.

Δυναμικά ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας.

Σχετική είδησηΕνισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας- Καλεί σε διάλογο ο Στ. Αραχωβίτης (video)

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος