ΔΝΤ: Brexit χωρίς συμφωνία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία

Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα διατηρεί μια οικονομική ενσωμάτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία στο εγγύς μέλλον, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ο Ράις είπε σε δημοσιογράφους ότι όλα τα αποτελέσματα για το Brexit συνεπάγονται κόστος, διότι θα εγείρουν προσκόμματα στη σημερινή «απρόσκοπτη» ενιαία αγορά με την ΕΕ.

«Το να αποχωρήσουν χωρίς μια συμφωνία αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία στο εγγύς μέλλον» επισήμανε ο Ράις.

Την ίδια ώρα, επιστολή προς τους βουλευτές του, με την οποία τους ζητά να μην συμμετέχουν στις συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με όλα τα κόμματα και τις ομάδες βουλευτών για μία συναίνεση στο Brexit, μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, απέστειλε ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν.

Είναι αδύνατον για την κυβέρνηση να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, γράφει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε απάντησή της σε προηγούμενη ανοιχτή επιστολή του ηγέτη των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν, στην οποία υποστηρίζει ότι η συμμετοχή του στις διακομματικές συνομιλίες για συναίνεση για το Brexit προϋποθέτει αποκλεισμό ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την απάντηση της πρωθυπουργού στην οποία εκφράζει απογοήτευση για την άρνηση του ηγέτη του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος να συμμετάσχει στην διαδικασία αναζήτησης συναινέσεων για τον τρόπο αποχώρησης, τον καλεί για μία ακόμη φορά να προσέλθει και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι αδύνατον στην κυβέρνησή της να εκπληρώσει τους όρους που θέτει.

Σύμφωνα με το Άρθρο 50, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου, εκτός εάν το κοινοβούλιο είτε εγκρίνει μία συμφωνία με την ΕΕ ή εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλέσει την ισχύ του άρθρου 50 και επιλέξει να παραμείνει στην ΕΕ μόνιμα, ανατρέποντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφέρεται στην επιστολή.

«Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να αναιρέσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» γράφει η Τ.Μέι και εκτιμά ότι η ΕΕ δεν επέτρεπε παράταση της παραμονής της χώρας ως μέλος απλά και μόνο για να επιτρέψει περαιτέρω συζητήσεις για το Brexit.

«Ως πολιτικοί έχουμε την ευθύνη όχι απλά να λέμε τι δεν θέλουμε, αλλά επίσης να εξηγούμε πως μπορούμε να το πετύχουμε» αναφέρει και καταλήγει: «Πάντα πίστευες στην σημασία του διαλόγου στην πολιτική. Πιστεύεις πραγματικά ότι, αποκλείοντας στον εαυτό σου την συμμετοχή στις συνομιλίες, είναι σωστό να ζητάς από τους βουλευτές σου να μην αναζητούν λύσεις με την κυβέρνηση;»

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που θα διεξαχθεί το διάστημα 21ης-25ης Ιανουαρίου στην Ελβετία, για να αφιερωθεί στο Brexit.

«Δεν θα μεταβεί στο Νταβός. Θα επικεντρωθεί στα ζητήματα εδώ» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες, σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα αξιωματούχο, η Τερέζα Μέι είχε «εποικοδομητικές» συζητήσεις με τους βουλευτές προκειμένου να βοηθήσουν να βρεθεί ένας τρόπος για να επιτευχθεί η στήριξη του κοινοβουλίου για μια συμφωνία για το Brexit.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος