Ειδήσεις από ΕΡΤ Λάρισας

Σύντομη ενημέρωση από τη Λάρισα

Πρόχειρα φράγματα στον Ενιπέα

«Ξεδιψούν» πάνω από 12.000 στρέμματα δυναμικών καλλιεργειών στην περιοχή των Φαρσάλων μετά την ολοκλήρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας της κατασκευής τριών πρόχειρων φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού Ενιπέα. Η κατασκευή τους αποτελεί μέρος του έργου υλοποίησης πρόχειρων φραγμάτων σε έξι συνολικά σημεία σε Πηνειό και Ενιπέα, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Καμπανάκι κτηνοτρόφων και για τη «φέτα» από τα νέα μέτρα

Ταφόπλακα για την κτηνοτροφία χαρακτήρισαν τα νέα μέτρα οι εκπρόσωποι της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων ν. Λάρισας, οι οποίοι παράλληλα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια της ένδειξης ΠΟΠ από τη φέτα λόγω της μείωσης της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στην ελληνική επικράτεια.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ν. Παλάσκας την τελευταία τριετία οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν πλήγμα και λόγω της μείωσης του ζωικού τους κεφαλαίου που χτυπήθηκε από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και λόγω της μη καταβολής των εξισωτικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνοτρόφων το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε από 14,5 εκατ. αιγοπρόβατα σε 12 εκατ. αιγοπρόβατα, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση στην παραγωγή γάλακτος σε ποσοστό 30% περίπου. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργείται σταδιακά πρόβλημα επάρκειας στην πρώτη ύλη για την παραγωγή της ελληνικής φέτας. Αν αρχίσουμε τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος θα χαθεί η ένδειξη ΠΟΠ από τη φέτα, σημείωσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπογράμμισαν παράλληλα ότι η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ θα οδηγήσει αρκετούς να εγκαταλείψουν την δραστηριότητα τους, αφού στον ΟΓΑ ασφαλίζονται τα περισσότερα μέλη μιας οικογένειας κτηνοτρόφων που απασχολούνται με το αντικείμενο.

Αναστάτωση στο δήμο Τρικκαίων

Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου Τρικκαίων, μετά τις ανακατατάξεις, που επιχειρεί η δημοτική αρχή στις δημοτικές υπηρεσίες. Με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου μετακινούνται δημοτικοί υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα ο δήμος Τρικκαίων. Ο πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων των Τρικάλων κ. Βασίλης Κλούφης, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας παραδέχθηκε ότι υφίσταται αναστάτωση μεταξύ των υπαλλήλων, τόνισε όμως ότι είναι στην αρμοδιότητα του δημάρχου να προχωρά σε μετακινήσεις προσωπικού.

Αποχώρηση από την «ΕΛΙΑ»

Με ανακοίνωσή του αποχωρεί από την «ΕΛΙΑ» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της κίνησης κ. Παναγιώτης Πάτρας. Σε μία μακροσκελή ανακοίνωση ο κ. Πάτρας δηλώνει τη διαφωνία του με τις επιλογές της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας την ηγεσία του κόμματος ότι «θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ ξαδερφάκι του ΣΥΡΙΖΑ». Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων τονίζει: «Μετά και τις προχθεσινές επιλογές της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Γραμματέα έφτασε το τέλος της βραχύβιας συμπόρευσης μου με τον χώρο αυτόν. Μια πορεία που άρχισε με την συμμετοχή μου στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ πέρυσι και που με κόπο και βάσανο συνεχίστηκε με την συμμετοχή μου στις εκλογές του Ιανουαρίου με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη φέτος. Από σήμερα λοιπόν χωρίζουν και τυπικά οι δρόμοι μας.

Στο πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο αποφασίστηκε η νέα ηγεσία να οδηγήσει το κόμμα σε ιδρυτικό Συνέδριο για την συγκρότηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Η χθεσινή επιλογή του (κάθε) Στέφανου Ξεκαλάκη, απλά έρχεται να επιβεβαιώσει τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ με την εκλογή της πρόεδρου του κας Φ. Γεννηματά που θέλει το ΠΑΣΟΚ «ξαδελφάκι» του ΣΥΡΙΖΑ για την βόλεψη όσων πρωτοστάτησαν στην συνεχόμενη πασοκική διακυβέρνηση για δεκαετίες, αλλά απροσχημάτιστα αποστασιοποιήθηκαν στα «πέτρινα χρόνια» του!».

Αντιδράσεις για το ΦΠΑ

Συγκέντρωση προκειμένου να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα τα μέλη του σωματείου καφετεριών και φαστ-φουντ στα Τρίκαλα. Τα μέλη του σωματείου αντιδρούν στην προοπτική αύξησης και προτείνουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο να απορροφήσουν τα καταστήματα τις αυξήσεις.

Επαναλειτουργεί η ΔΕΚΑ

Η επανασύσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου των Τρικάλων. Η επανασύσταση κρίνεται αναγκαία, καθώς ο δήμος Τρικκαίων είναι ένας από τους επτά στη χώρα που δεν διαθέτει δημοτική επιχείρηση κοινωφελούς ανάπτυξης. Ταυτοχρόνως, υπενθυμίζεται ότι, με την κατάργηση του οργανισμού «Ασκληπιός» και της τέως ΔΕΚΑ, όλες οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στον Δήμο. Αυτό σήμανε αυτομάτως, δυσχέρεια στη ταχεία υλοποίηση αποφάσεων που μέχρι πρότινος υλοποιούνταν σε εξαιρετικά μικρό διάστημα. Έτσι, ο Δήμος απέκτησε πρόσθετη γραφειοκρατική διαδικασία, που ενίοτε δυσκόλευε την ταχύτερη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών του.
Βασικός στόχος της ίδρυσης είναι η «οργάνωση λειτουργιών η δραστηριοτήτων και η παροχή υπηρεσιών συναφών ή συνδεδεμένων» σε πλήθος τομέων:

– περιβάλλοντος

– απασχόλησης
– κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης,
– παιδείας
– πολιτισμού

Πηγή: ΕΡΤ Λάρισας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος