Δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου: Όταν πάγωσε ο χρόνος και άναψε η σπίθα της οργής (video)

Σαν σήμερα, 10 χρόνια πριν, πάγωσε ο χρόνος, όταν ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Η σπίθα της οργής δεν άργησε να ανάψει και κράτησε για μέρες.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008…. Το ρολόι έδειχνε λίγα λεπτά μετά τις εννέα το βράδυ…
Ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, μπροστά στα μάτια των φίλων του.
Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και ο θάνατος του 15χρονου Αλέξη ήταν ακαριαίος.

Ερασιτεχνικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή της δολοφονίας. Στο βάθος φαίνονται οι φιγούρες των δύο αστυνομικών που είχαν εμπλακεί στο περιστατικό να αποχωρούν από το σημείο.

Δέκα λεπτά πριν από τις 10 το βράδυ, διαπιστώνεται ο θάνατος του παιδιού στον “Ευαγγελισμό”. Η είδηση διαδίδεται αστραπιαία μέσω κινητών τηλεφώνων, διαδικτύου και μέσων ενημέρωσης. Κόσμος αρχίζει να συρρέει στα Εξάρχεια, όπου νεαροί στήνουν τα πρώτα οδοφράγματα, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Μία ώρα αργότερα, οι συγκρούσεις έχουν ήδη εξαπλωθεί προς το Σύνταγμα, την Ερμού και το Μοναστηράκι. Οι δύο ειδικοί φρουροί συλλαμβάνονται.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, υπόσχεται να τιμωρηθούν οι ένοχοι και υποβάλλει παραίτηση, από κοινού, με τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη.

Οι παραιτήσεις δεν γίνονται δεκτές από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα και οι δρόμοι της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης.
«Αυτή η νύχτα είναι του Αλέξη»… είναι το σύνθημα που κυριαρχεί.

Η επόμενη μέρα ξεκινά με ακόμα πιο μεγάλες ταραχές. Ογκώδεις διαδηλώσεις διοργανώνονται νωρίς το μεσημέρι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Στην Αθήνα, ξεσπούν νέα σοβαρά επεισόδια. Βόμβες μολότοφ, πετροπόλεμος, χημικά, σπασμένες βιτρίνες, πλιάτσικο, καμένα αυτοκίνητα και καταστροφές δεκάδων καταστημάτων. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται για πορεία προς τη ΓΑΔΑ. Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ξεσπούν νέες επιθέσεις σε προσόψεις τραπεζών και καταστημάτων. Διαδηλωτές καταγγέλλουν αστυνομική βία.

Τις πρώτες βραδινές ώρες ανακοινώνεται ένα μαζικό κύμα καταλήψεων σε πολλά σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Την επόμενη μέρα, μαθητές συγκεντρώνονται έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, σε μία συμβολική διαμαρτυρία. Το απόγευμα, πλήθος κόσμου ξεκινάει από τα Προπύλαια για νέα πορεία.
Στο Σύνταγμα, διαδηλωτές παραδίδουν στις φλόγες το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με την εικόνα να κάνει τον γύρο του κόσμου…

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει διάγγελμα, κάνοντας λόγο «για ακραία στοιχεία που επιδιώκουν τη βία».

Μέχρι το βράδυ έχουν γίνει 120 προσαγωγές και 70 συλλήψεις.

Το μεσημέρι της Τρίτης γίνεται η κηδεία του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία μετατρέπεται σε μία τεράστια διαδήλωση μαθητών, φοιτητών και απλών πολιτών.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος