Κινητικότητα στο διεθνές δίκτυο αρχαίων ασκληπιείων

Τα πρώτα συγκροτήματα κτιρίων υγείας της ανθρωπότητας, τα γνωστά αρχαία Ασκληπιεία, ήταν το κύριο θέμα ενδιαφέρουσας ενημερωτικής εσπερίδας, που έγινε στην Τρίπολη με πρωτοβουλία της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κορυφαίος ομότιμος καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Βασίλης Λαμπρινουδάκης.

Σκοπός της όλης εκδήλωσης ήταν, η γνωστοποίηση σε πρώτο βαθμό και η επέκταση σε δεύτερο, του δικτύου των περιοχών που διαθέτουν αρχαία Ασκληπιεία, ώστε μέσα απ’ αυτές τις δράσεις και μέσα απ’ αυτές τις συνέργειες, να αναζητηθούν και να αναδειχθούν όλα τα οφέλη που σίγουρα υπάρχουν απ’ τις συγκεκριμένες αρχαιότητες.

Κινητικότητα στο διεθνές δίκτυο αρχαίων ασκληπιείων

Ο καθηγητής, παρουσίασε ένα οδοιπορικό στα ιερά, λατρευτικά, θεραπευτικά κέντρα της Μεσογείου, στάθηκε φυσικά σ’ αυτό της Επιδαύρου, ενώ μίλησε και για την ολιστική φροντίδα της υγείας.

Αναφέρθηκαν σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο ίδρυσής τους, για την χωροταξία τους, για την στελέχωσή τους, για τους κανόνες τους, για την ιεραρχική διοίκησή τους, για την λειτουργία τους και για το τελετουργικό τους.

Κινητικότητα στο διεθνές δίκτυο αρχαίων ασκληπιείων

Η έφορος αρχαιοτήτων Αρκαδίας, κ. Καραπαναγιώτου, στάθηκε περισσότερο στο Ασκληπιείο της Γόρτυνας (υπάρχουν αρκετά στην Πελοπόννησο, άλλα γνωστά, άλλα λιγότερο γνωστά), το οποίο και πρότεινε να ενταχθεί στο διεθνές δίκτυο των Ασκληπιείων.

Κινητικότητα στο διεθνές δίκτυο αρχαίων ασκληπιείων

Στην εσπερίδα, μίλησε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια μοριακής βιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαζούλη, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν, στο ακροατήριο του αμφιθεάτρου (Πνευματικό Κέντρο) ο πρόεδρος του δικτύου, δήμαρχος Επιδαύρου, Κώστας Γκάτζιος, ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Βασίλης Ψυχογιός και ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Κινητικότητα στο διεθνές δίκτυο αρχαίων ασκληπιείων

Ο τελευταίος, υποστήριξε τις προσπάθειες του δικτύου, υποσχέθηκε βοήθεια και συμπόρευση με όλες αυτές τις δυνάμεις που υποστηρίζουν και ενισχύουν το συγκεκριμένο σχέδιο.

Κινητικότητα στο διεθνές δίκτυο αρχαίων ασκληπιείων

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος