Κομισιόν: Νέα πρόταση τον Σεπτέμβριο για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Την παρουσίαση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μίας πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, ανακοίνωσε σήμερα από τη Βιέννη, ο πρόεδρος της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος και τα μέλη της Επιτροπής με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και την αυστριακή κυβέρνηση, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Αυστρία, την περασμένη Κυριακή, της Προεδρίας στην ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Όπως ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο Κουρτς, στο Συνεδριακό Κέντρο Αυστρίας -που πρόκειται να φιλοξενήσει πολλές συναντήσεις στη διάρκεια της Προεδρίας- η αύξηση του προσωπικού της Frontex σε 10.000 υπαλλήλους, θα επισπευσθεί και θα υπάρξει ήδη το 2020.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τον Σεπτέμβριο μία πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας πως με την αυστριακή προεδρία συμφωνήθηκαν ένας στενός συντονισμός και τακτικές επαφές, «ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες».

«Εάν η Προεδρία και η Επιτροπή δεν συνεργάζονται στενότατα, τότε τα πράγματα πηγαίνουν στραβά. Με την αυστριακή Προεδρία δεν θα πάει τίποτε στραβά», πρόσθεσε ο ίδιος χαριτολογώντας.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (GEAS) και μία ενδεχόμενη συμφωνία στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, υπάρχει η βούληση για συνέχιση της εργασίας, αλλά μόνον κάτω από μία ρεαλιστική σκοπιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει πριν από τρία χρόνια επτά νομοθετικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, και για πέντε από αυτές τις αλλαγές δεν υπάρχουν αντιρρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καγκελάριος Κουρτς πρότεινε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να προωθηθούν τα τμήματα του νομοθετικού πακέτου που έχουν ωριμάσει για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμβιβαστική συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ζήτημα και τη διαχείριση του ασύλου, ο καγκελάριος Κουρτς εξέφρασε την ικανοποίησή του κυρίως σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες που σκοπεύει να συνάψει η Γερμανία για να μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών εντός της ΕΕ. Τόνισε πάντως ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση και δεσμεύτηκε ότι η αυστριακή Προεδρία θα εργαστεί πάνω σε αυτήν.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Σ. Κουρτς, η αυστριακή προεδρία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σταθερότητα στη γειτονία της ΕΕ, μέσω της «προσέγγισης» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών.

Παράλληλα, η αυστριακή προεδρία της ΕΕ καλείται να φέρει εις πέρας δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα: Τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027.

Όπως τόνισε ο Σ. Κουρτς, η αυστριακή προεδρία θα είναι η τελευταία ολοκληρωμένη Προεδρία πριν από τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019 και κατά τη διάρκειά της θα πρέπει να προχωρήσουν και να «κλείσουν» όσο το δυνατό περισσότερες νομοθετικές προτάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος