Ιταλία: Επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης (video)

Η τελευταία συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για μια κίτρινο-πράσινη κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον τεχνοκράτη Τζουζέπε Κόντε, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η διατήρηση του οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα με το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων και όχι στην νευραλγική θέση του υπουργού Οικονομικών, ήταν η συμβιβαστική λύση που πρότεινε ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο στους ακροδεξιούς εταίρους της Λέγκα, σε μια ύστατη κίνηση για την αποφυγή πρόωρων εκλογών. Με την πρόταση αναμένεται να ξεπεραστεί το “βέτο” του προέδρου Ματαρέλα, ο οποίος απέρριψε την υποψηφιότητα Σαβόνα, με αποτέλεσμα το “ναυάγιο” της Κυριακής. Ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε μάλιστα χθες ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον πρώην αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος μετέβη στο Κυρηνάλιο για να επιστρέψει την εντολή.  Το βράδυ της Πέμπτης, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ματαρέλα, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του. Το απόγευμα της Παρασκευής η ορκωμοσία.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση θα ορκισθεί αύριο το απόγευμα στις 4 ώρα Ιταλίας.

Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει το Έντσο Μιλανέζι.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Μένει να διευκρινιστεί αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, τελικά, την νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας.

Ευρωπαίοι σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε συναγερμό ενόψει της «πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης» της δυτικής Ευρώπης, ενώ μερικοί έφτασαν να συγκρίνουν τη συμμαχία μεταξύ του «κόκκινου» Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της «φαιάς» Λέγκας με το σύμφωνο μεταξύ Στάλιν και Χίτλερ τη δεκαετία του ’30.

Πάντως, το ευρώ και τα ιταλικά ομόλογα σημειώνουν σήμερα κέρδη, για δεύτερη ημέρα, μετά τις νέες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία. Τα σημαντικότερα κέρδη συνέχισαν να καταγράφουν το ευρώ και οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Η απόδοση των ιταλικών διετών κρατικών ομολόγων, που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των πρόσφατων μαζικών πωλήσεων, υποχωρούσε κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,45%, ενώ το ευρώ σκαρφάλωσε στα 1,1690 δολάρια (πριν από λίγο ενισχυόταν περαιτέρω στα 1,1705 δολάρια).

Νέες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν στο μεταξύ, ότι το 54% των Ιταλών ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με την RAI σημειώνεται μεταστροφή καθώς υπέρ του ευρώ τάσσονται από το 60% ως και το 72% των ερωτηθέντων, ενώ προηγουμένως η Ιταλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων που λένε ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ΕΕ (44%) και το υψηλότερο ποσοστό εκείνων που λένε ότι δεν έχει επωφεληθεί (41%).

Τα Πέντε Αστέρια έγιναν το πρώτο κόμμα της Ιταλίας χάρις στις θέσεις τους κατά της ΕΕ και των μεταναστών.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη

Σχετική είδηση: Ιταλία: Διαβουλεύσεις Ματαρέλα για προσωρινή κυβέρνηση – Τα σενάρια για νέες εκλογές (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος