ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

ΔΠΘ
Σύμβαση συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ ΔΠΘ και υπουργείου ψηφιακής πολιτικής
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Δυο πολύ σημαντικές ειδήσεις επεφύλαξε στους παριστάμενους που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο, η Κίνηση Ιδεών και Δράσης ‘Πράττω” Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με το ΔΠΘ και τον σύλλογο Εβριτών Ν.Ροδόπης. Πρόκειται για “την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΔΠΘ και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, μέσω της οποίας, θα ψηφιοποιηθούν αρχεία του πανεπιστημίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Δημοκρίτειο είναι το πρωτο πανεπιστημιο σε επιπεδο χωρας που υπέγραψε συμβαση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής).
Σε ότι αφορά την ίδρυση κέντρου Επιμόρφωσης και Δια βίου Μάθησης στο ΔΠΘ, την είχε αναφέρει ο πρυτανεύων Στάυρος Τουλουπίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο.
Από την πλευρά του ο κοσμήτορας του Οικονομικού τμήματος του ΔΠΘ κ Δριβέτας ο οποίος και ανάφερε μερικά από τα επιτεύγματα του ΔΠΘ μεταξύ αυτών είναι η εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου.
Η εκδήλωση αφορούσε την διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.

Κόμματα

Η Τρίτη σύσκεψη διαλόγου της ΝΔ με τα αυτοδιοικητικά στελέχη ολοκληρώθηκε στην Ξάνθη
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο ανοικτός διάλογος της ΝΔ «Στο δρόμο για την αλλαγή του Καλλικράτη: Οι προτάσεις της ΝΔ»με στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης στην Ξάνθη , που σκοπό έχει τη δημιουργία ενός ανοικτού, δημόσιου διαλόγου με όλους τους αυτοδιοικητικούς α’ και β’ βαθμού.
Η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τέταρτη, 16 Μαΐου 2018, 7:30μ.μ. στο Ξενοδοχείο Z Palace, στην Ξάνθη, ήταν η τρίτη μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες που ανοίγει η ΝΔ, ενόψει της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Τ. Γαϊτάνης. Οι βασικές θεματικές ενότητες της εκδήλωσης αφορούσαν στις επερχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και τις θέσεις της ΝΔ.
Μετά το πέρας των βασικών εισηγήσεων ακολούθησε ανοικτός διάλογος με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, ενώ προηγήθηκε και κλειστή σύσκεψη με όλου τους Δημάρχους της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εκθέσεις

Από τις 18 έως τις 20 Μαΐου στην Κομοτηνή η 25η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη»
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018
Ανοίγει αύριο τις πύλες της η 25η Γενική Εμπορική Έκθεση Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΑΜ-Θ, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Η έκθεση υλοποιείται και φέτος με την οργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και την ευθύνη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ), θα έχει δωρεάν είσοδο για όλους τους επισκέπτες της και θα διαρκέσει από τις έως τις 20 Μαΐου,
Οι εκθέτες ανέρχονται σε 90 έναντι 65 της προηγούμενης διοργάνωσης, ενώ έχει καλυφθεί όλο το εκθεσιακό κέντρο, καθώς και επιφάνεια 200 τ.μ. στον υπαίθριο χώρο του.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος ότι ενώ η έκθεση διατηρεί τον γενικό εμπορικό της χαρακτήρα, έχει φέτος μια κεντρική κατεύθυνση: τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων.

Δηλώσεις Μέτιου, Ποζρικίδη για την Έκθεση ΑΜ-Θ
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

«Στόχος μας είναι η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση “Ανατολική Μακεδονία-Θράκη” να αποτελεί μια γιορτή επιχειρηματικότητας, έναν πόλο έλξης για επιχειρηματίες και πολίτες και έναν θεσμό γνωστό στην ευρύτερη βαλκανική γειτονιά μας», υπογράμμισε ο κ. Μέτιος .
«Η έκθεση έχει επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως πολύτιμου αναπτυξιακού εργαλείου για την περιοχή, με δυνατότητα να ξεπεράσει τα όρια της Περιφέρειας, αλλά και της χώρας, φέρνοντας εγγύτερα τα όμορα κράτη, μέσω εμπορικών και άλλων συνεργασιών» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.
Ο κ. Ποζρικίδης απηύθυνε πρόσκληση σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να συμμετάσχουν σε επιχειρηματική αποστολή, η οποία θα επισκεφτεί την έκθεση Fancy Food στις ΗΠΑ.

Αυτοδιοίκηση-Τουρισμός
Στο 3ο Ελληνικό Σαβ-κο του Βελιγραδίου η ΑΜ-Θ έδωσε γαστρονομικό παρόν
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Σε ένα φεστιβάλ που «γέμισε» Ελλάδα στο κέντρο του Βελιγραδίου συμμετείχε με δικό της εκθεσιακό χώρο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το 3ο Ελληνικό Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι) είναι πλέον θεσμός και φέτος διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη πλατεία της Δημοκρατίας.
Η έκθεση με φεστιβαλικό χαρακτήρα είχε ως σκοπό να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ως ενός ιδανικού τουριστικού γαστρονομικού και θρησκευτικού προορισμού.
Κατά την τελετή έναρξης ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ Κώστας Αντωνιάδης τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στη Σερβία και στην Ελλάδα και τα κοινά πολιτιστικά, θρησκευτικά και ιστορικά στοιχεία που ενώνουν τους δύο λαούς.

Αυτοδιοίκηση

500 πολίτες και 130 καθηγητές συμμετείχαν στον τρίτο κύκλο διαλέξεων
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Ολοκληρώθηκε χθες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο κύκλος των διαλέξεων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Δομής δια Βίου Μάθησης – Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, ταυτόχρονα και στις έξι πόλεις. Η Ακαδημία – Δομή Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια πρωτοποριακή δράση, κατά την οποία καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ.) παραδίδουν, σε εθελοντική βάση, διαλέξεις σε πολίτες σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία όπως η Υγεία, η Αγωγή των Πολιτών, η Επιχειρηματικότητα, η Τεχνολογία, ο Λόγος, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά.

Αυτοδιοίκηση

Διεθνές Συμπόσιο στα Άβδηρα: Από το Δημόκριτο στο CERN
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Το διεθνές Συμπόσιο με τίτλο “Από το Δημόκριτο στο… CERN”-“Aπό το ΟΝ στο μη ΟΝ και από την ΥΛΗ στην ΑΝΤΙ-ΥΛΗ” διοργανώνεται στο Δήμο Αβδήρων, σήμερα και αύριο.
Το διεθνές Συμπόσιο Θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και είναι αφιερωμένο στη σύνδεση της γενέτειρας του Δημόκριτου, τα Άβδηρα, με το CERN. Η ιστορία ξεκινά από την παραδοχή του Δημόκριτου ότι “Τίποτε δεν υπάρχει εκτός από άτομα και κενό ανάμεσα τους, όλα τα άλλα είναι απλά απόψεις” και φτάνει ως το σήμερα και τα θαυμαστά επιτεύγματα του CERN.

Υγεία
Το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Ξάνθη
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018
Το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο, που διοργανώνουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί της περιφέρειας ΑΜΘ θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο ELISSO στην Ξάνθη.
Το συνέδριο απευθύνεται σε περισσότερους από 800 φαρμακοποιούς από τους νομούς Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, αλλά και από όλα τα μέρη της χώρας.
Στόχος του συνεδρίου είναι να ενισχύσει την επιστημονική υπόσταση του φαρμακοποιού, να αναδείξει τον ρόλο του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να προβάλλει τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη φαρμακευτική περίθαλψη και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

ΔΠΘ

Εικοστό έκτο Διεθνές Συνέδριο ΤΕΦΑΑ
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Δ.Σ.Φ.Α.Α.) διεξάγεται για 26η συνεχόμενη χρονιά και ανοίγει τις πύλες του από αύριο έως την Κυριακή 20 Μαΐου 2018.
Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ., , εγκαινιάζει με το συνέδριό της, ένα νέο οργανωτικό γεγονός, που θα πλαισιώνει από εφέτος το πρόγραμμα του Συνεδρίου, το 1ο Φόρουμ Αθλητικής Επιστήμης.
Στο πλαίσιο αυτού, πανεπιστημιακοί και ερευνητές από τον ευρύτερο χώρο της Αθλητικής Επιστήμης από Ελλάδα και εξωτερικό, θα παρουσιάσουν τα τελευταία επιστημονικά τους επιτεύγματα.
Πέντε στρογγυλές τράπεζες, και επτά σεμινάρια με εκλεκτούς καλεσμένους ομιλητές είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν από αύριο έως και την Κυριακή 20 Μαΐου.

Σύλλογοι

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Ημερίδα με τίτλο “ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ”, διοργανώνεται στην Ξάνθη σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε Ξάνθης και θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ.
Την ημερίδα διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας “ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ” και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από νέες εκπαιδευτικές τεχνικές.

Αρχαιολογία-Πολιτισμός

Εργαστήριο στη Λογοτεχνική σκηνή του Μουσείου Κομοτηνής
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνει τη 2η Λογοτεχνική Σκηνή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής αύριο στις 20:00 σε συνεργασία με το εργαστήριο γλωσσολογίας – ΤΕΦ ΔΠΘ +μόρφωση, η οποία θα περιλαμβάνει αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων με θέμα «Tο μουσείο στη λογοτεχνία».
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις αναγνώσεις φίλοι του μουσείου και λογοτέχνες της περιοχής μας

Πολιτισμός

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «κάτι παίζει τις Πέμπτες», στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ στην Ξάνθη, η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους και όχι μόνο.
Σήμερα στις [21.00] στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης θα γίνει η προβολή της ταινίας «INVISIBLE» παρουσία του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη.

Παράσταση του τμήματος ενηλίκων του ΔΗΠΕΘΕ
ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018

Παράσταση θα δώσει το τμήμα Ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, σήμερα αύριο και μεθαύριο στις 9 το βράδυ, με τίτλο
«Ο. κ. Μπίντερμαν & οι Έμπρηστες του Μαξ Φρις»
Σκηνοθεσία: Άννα Μαχαιροπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννης Ν.Καραγκιουλμέζης
Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς
Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθηκαν 4 διακινητές και 37 μετανάστες

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 17-05-2018
Τρεις υποθέσεις καταδίωξης διακινητών αντιμετώπισαν η Αστυνομία της Ξάνθης και της Ροδόπης, στην περιοχή της Ξάνθης.
Στη μία περίπτωση συνελήφθησαν ένας 38χρονος με ΙΧ-προπομπή και ένας 27χρονος με φορτηγό που κουβαλούσε 25 μετανάστες υπηκόους Συρίας, Αφγανιστάν και Σομαλίας, στην ενδοχωρα. Η καταδίωξη ξεκίνησε από την Εγνατία Οδό στο κόμβο Κομοτηνής και κατέληξε στα Βαφέϊκά της Ξάνθης, από όπου επιχείρησαν να διαφύγουν.Στη δεύτερη περίπτωση, το ίδιο πρωί της Τρίτης, στην παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης η καταδίωξη ξεκίνησε στην παλιά Εθνική Οδό Κομοτηνής Ξάνθης και κατέληξε στον οικισμό της Νέας Κεσσάνης, όπου ο 46χρονος διακινητής εγκατέλειψε το ΙΧ με 8 μετανάστες και επιχείρησε να διαφύγειπλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.Στην τρίτη περίπτωση, η καταδίωξη έγινε στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης όπου και οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το ΙΧ και συνέλαβαν ένα 50χρονο διακινητή και 4 μετανάστες στα χωράφια.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις τρεις υποθέσεις ενήργησαν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος