Β. Κεφαλά: “Η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει θερμότερο επεισόδιο με την Ελλάδα” (audio)

Array

Στην εκτίμηση -βασισμένη στην ανάλυση του ζεύγους “κόστος-ωφέλεια”- ότι δε θα επιχειρήσει η Τουρκία θερμότερο επεισόδιο εναντίον της Ελλάδας προέβη η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του πανεπιστημίου Αιγαίου Βιβή Κεφαλά μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τίποτα.

Εξήγησε πως η χώρας μας έχει ένα μείζον πλεονέκτημα καθώς οι στόχοι μας συγκλίνουν με των εταίρων μας σε Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, προέβλεψε, ωστόσο, πως ο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει συνηθίσει να του αρνούνται, θα κλιμακώσει την ένταση με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Χαρακτήρισε τη σχέση Τουρκίας –Ρωσίας-Ιράν «εταίρους λόγω συγκυρίας» επισημαίνοντας ότι η συμμαχία είναι επισφαλής, καθώς οι πραγματικοί τους στόχοι είναι αποκλίνοντες.

Ανέφερε ότι αποτελεί «θανάσιμο σφάλμα» το γεγονός πως «ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου αντιλαμβάνεται τη διεθνή κοινότητα σαν μια επιχείρηση» και στηλίτευσε την απουσία ιεράρχησης των διακυβευμάτων των ΗΠΑ.

Για τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. σημείωσε πως βρίσκονται σε κατάσταση εσωτερικής απορρύθμισης, δεν υπάρχουν σταθερά πλαίσια και οι ηγεσίες τους προσπαθούν να επιβιώσουν (λόγω οικονομικών προβλημάτων, αναβίωσης παθογενειών, εθνικισμού, κ.λ.π).

Τέλος, έκανε λόγο για προσπάθεια της Άγκυρας «να πιάσει σε τανάλια» την Αθήνα προσεταιριζόμενη όλα τα εύθραυστα κράτη της περιοχής των Βαλκανίων και εξήγησε πως αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να ενταχθεί η FYROM στους θεσμούς και όχι για να κάνουμε το χατίρι των νατοϊκών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ