Πιαλεία: Ένα μήνα και δύο υπουργικές επισκέψεις μετά…

Ήταν το 1904 όταν οι παππούδες των κατοίκων του οικισμού Αλπίνα της Πιαλείας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας μίας μεγάλης πλημμύρας στην περιοχή. Εκατόν δεκατέσσερα χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία.

Τον οικισμό Αλπίνα, που υπέστη – από τις πρόσφατες μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις – καθιζήσεις και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στα Τρίκαλα.

Ο υπουργός είδε από κοντά τα τέσσερα σπίτια που έχουν καταρρεύσει, μίλησε με τους κατοίκους των υπολοίπων τεσσάρων που ζουν στην αβεβαιότητα, καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τα σπίτια τους έχουν υποστεί καθίζηση μερικά εκατοστά προς την πλευρά του βουνού, μπήκε στα κατεστραμμένα σπίτια, αυτά που «ανασαίνουν» ακόμα τους καημούς και τις αγωνίες των οικογενειών που έμεναν εκεί. Των παιδιών που άφησαν τις εστίες τους, των γονιών που είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει προς το δραματικότερο.

Πιαλεία: Ένα μήνα και δύο υπουργικές επισκέψεις μετά… Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι να μείνουν στην Πιαλεία, στην περιοχή που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, έκαναν δικές τους οικογένειες. Στην περιοχή που διατηρούν τις κτηνοτροφικές μονάδες, τις δουλειές τους. Αυτό εξήγησαν και στον υπουργό. Ο τελευταίος δεσμεύτηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προέκυψαν. Εξήγησε ότι το Ιντιστούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ), εμπειρογνώμονες του οποίου επισκέφθηκαν τα περιοχή και εξέτασαν το φαινόμενο θα αποφανθούν το επόμενο διάστημα για το τι μπορεί να γίνει. Σε κάθε περίπτωση, σε δηλώσεις του ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι θα συνδράμει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου του οποίου προΐσταται στην αποζημίωση και την αποκατάσταση των ανθρώπων που υπέστησαν ζημιές.Πιαλεία: Ένα μήνα και δύο υπουργικές επισκέψεις μετά…

Ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού και αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των καταστροφών στην Αλπίνα της Πιαλείας καθώς και των καταστροφών σε άλλες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων από την πρόσφατη κακοκαιρία. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σκουρλέτης προέτρεψε τον δήμαρχο Πύλης να φροντίζει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών φακέλων των έργων που απαιτούνται, ώστε να προχωρά πιο γρήγορα η διαδικασία της αποκατάστασης.

Πιαλεία: Ένα μήνα και δύο υπουργικές επισκέψεις μετά…Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Σκουρλέτη στην περιοχή σημειώνεται 15 μέρες μετά την επίσκεψη στην ίδια περιοχή του υπουργού Υποδομών και Δικτύτων κ. Σπίρτζη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος