Την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση τίμησε η AHEPA στην πόλη Ypsilanti του Μίσιγκαν

Την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνική Επανάστασης τίμησε η Ελληνοαμερικανική οργάνωση AHEPA, με μία συγκινητική τελετή την οποία διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή, στην πόλη Ypsilanti του Μίσιγκαν, όπου και έχει ανεγερθεί μνημείο του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, Δημήτριου Υψηλάντη.

Οι κάτοικοι της πόλης, εμπνευσμένοι από την Ελληνική Επανάσταση, έδωσαν το όνομα του Υψηλάντη στην πόλη τους το 1829 και πολύ αργότερα δημιουργήθηκε το πρώτο μνημείο αφιερωμένο σε έναν από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης. Η AHEPA είχε συμβάλλει με ειδικό έρανο στην δημιουργία ειδικού μνημείου που τοποθετήθηκε πολύ κοντά στο άγαλμα του Υψηλάντη και δίπλα από τον Πύργο υδροδότησης της πόλης. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στην διάρκεια του 6ου ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης το 1928.

Το παρών στην εκδήλωση της Κυριακής, της οποίας κύριος συντονιστής ήταν ο ύπατος Κυβερνήτης του τμήματος 195 της AHEPA κ. Νικ Ριγόπουλος, έδωσαν, ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, η δήμαρχος της πόλης, Λόις Ρίτσαρσον, ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA κ. Γιώργος Χωριάτης, καθώς και όλοι οι τοπικοί αξιωματούχοι της οργάνωσης.

Την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση τίμησε η AHEPA στην πόλη Ypsilanti του Μίσιγκαν

Η τελετή ξεκίνησε με τους Εθνικούς ύμνους των ΗΠΑ και της Ελλάδας, τους οποίους ερμήνευσαν η Yan Theros και ο Σωκράτης Παπαγεωργίου και στην συνέχεια δόθηκαν οι ομιλίες των αξιωματούχων.

Ο ιστορικός και μέλος της AHEPA κ. Νίκολας Στάμος, έκανε αναφορά στην σημασία και την χρονολογική σειρά των γεγονότων της δημιουργίας του μνημείου και η καθηγήτρια κ. Ελένη Τράτρας-Κόντι, αναφέρθηκε εκ μέρους του γυναικείου τμήματος «Θυγατέρες της Πηνελόπης», στην συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο ύπατος Πρόεδρος κ. Γιώργος Χωριάτης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και την σημασία που έδωσαν στην σχέση οι προπάτορες της οργάνωσης, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην συμβολή των Αμερικανών Φιλελλήνων.

Απευθυνόμενος στη δήμαρχο της πόλης, ο κ. Χωριάτης, επεσήμανε, ότι αποτελεί υψίστη τιμή η μετονομασία μιας πόλης προς τιμή του Υψηλάντη και η δημιουργία μνημείου.

Πηγή: Αναμνήσεις
Φωτογραφίες: Αναμνήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ