Οι περιώνυμες σχολές των Ιωαννίνων: Έξι αιώνες Παιδείας που οδήγησαν στην αφύπνιση του 1821 (audio)

Για τις περιώνυμες Σχολές των Ιωαννίνων, οι οποίες κάλυψαν περί τους 6 αιώνες παιδείας και οδήγησαν εν τέλει στην πνευματική ανάταση και την αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας μίλησε στον Παναγιώτη Τζόκα η κ. Β. Οικονομίδου, Ιστορικός-Αρχαιολογος Ph.D. και Διευθύντρια της Ζωσιμαίας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ιχνηλατώντας το 21» που παρουσιάσει κάθε Παρασκευή η ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Οι περιώνυμες σχολές των Ιωαννίνων: Έξι αιώνες Παιδείας που οδήγησαν στην αφύπνιση του 1821 (audio)Σύμφωνα με την κ. Οικονομίδου, η σύνδεση της «δαιμόνιας» ελληνικής σκέψης με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό πραγματοποιήθηκε στις Σχολές των Ιωαννίνων (Σχολή της Αγγελωνύμου γενεάς, Φιλανθρωπηνών, Επιφάνειος, Γκιούμα-Μπαλαναία, Μαρούτσιος-Καπλάνειος, Ζωσιμαία) αναδεικνύοντας την πόλη σε πνευματική πρωτεύουσα του Ελληνισμού.

Οι διδάσκοντες των Σχολών, με σπουδές αρχικώς στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού μετέφεραν τα παιδευτικά μοντέλα και ρεύματα στους διδασκόμενους, με το δικό τους κριτικό και πολλές φορές νεωτεριστικό τρόπο.

Οι Σχολές των Ιωαννίνων ήταν ένα εξελικτικό φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε τον 13ο αι. και κορυφώθηκε με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Ήταν ένα σύμπλεγμα παραγόντων, μια αλληλουχία πνευματικών ρευμάτων και συνθηκών πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικών, που επί 6 αιώνες διαμόρφωνε καταστάσεις.

Οι περιώνυμες σχολές των Ιωαννίνων: Έξι αιώνες Παιδείας που οδήγησαν στην αφύπνιση του 1821 (audio)

Το φαινόμενο των Ιωαννίτικων Σχολών δίνει μια άλλη υπόσταση στο καρτεσιανό αξίωμα «Σκέφτομαι άρα υπάρχω». Σκεπτόμενο πνεύμα συνεπάγεται ανήσυχο πνεύμα ελεύθερο, όπως αυτό των δημιουργών των Σχολών που δύσκολα κρατάται δέσμιο. Είναι η μοίρα του να απελευθερωθεί.

Οι περιώνυμες σχολές των Ιωαννίνων: Έξι αιώνες Παιδείας που οδήγησαν στην αφύπνιση του 1821 (audio)

Σύνταξη Π. Τζόκας

Παραγωγή: ΕΡΤ Ιωαννίνων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ