Κύπρος: Φωταγωγήσεις κτηρίων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κου Θεοχάρη Λαλάκου και του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κου Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς και της ηγεσίας του κόμματος, φωταγωγήθηκε την Τετάρτη το μέγαρο Γλαύκος Κληρίδης στα χρώματα της Ελλάδας, τιμώντας τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι είναι μια εκδήλωση εθνικού και πατριωτικού περιεχομένου που ταιριάζει στη μεγάλη επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο κ. Λαλάκος έκανε αναφορά στους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως αποτυπώνονται μέσα από τους κοινούς αγώνες όσο και στη συνεισφορά της Κύπρου στον αγώνα του έθνους σε όλα τα επίπεδα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα-ορόσημο για τον απανταχού Ελληνισμό και τους Έλληνες όπου γης. «Όπως λοιπόν το 1821, η εθνεγερσία είχε στόχο να απαλλάξει την Ελλάδα από τον σκοταδισμό του τουρκικού ζυγού, χαρίζοντας στους Έλληνες την ελευθερία να δράσουν ξανά δημιουργικά, έτσι και σήμερα οι αγώνες του κυπριακού ελληνισμού έχουν ένα στόχο: Με πρόταγμα τον πατριωτικό ρεαλισμό, τη σωφροσύνη και τον διάλογο, να τερματίσουμε την κατοχή και να επιτύχουμε την επανένωση της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κατέληξε λέγοντας:

«Υποκλινόμαστε στη μεγάλη εθνική επέτειο της ελληνικής επανάστασης και στον αγώνα των Ελλήνων, καλώντας και σήμερα τον κυπριακό ελληνισμό να μετουσιώσει σε πράξη το μεγαλείο των ηρώων του 1821. Με την απαιτούμενη εθνική ομοψυχία, λαός και πολιτική ηγεσία, να συνεχίσουμε αταλάντευτοι τις προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, μέχρι την επίτευξη της οριστικής απαλλαγής της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας και ευημερίας για το σύνολο του λαού μας».

Κύπρος: Φωταγωγήσεις κτηρίων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου κατά τα ιστορικά ευρήματα γίνονταν συναντήσεις ανάμεσα στα μέλη της Φιλικής εταιρείας και τους Κυπρίους αγωνιστές, το κτήριο του υπουργείου Παιδείας Κύπρου, η Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, καθώς και το Δημαρχείο Στροβόλου, τον Δήμο απ’ όπου καταγόταν ο Εθνομάρτυρας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, ο οποίος ηγήθηκε της Κυπριακής ομάδας των αγωνιστών του 21 φωταγωγήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαρτίου στα χρώματα της Γαλανόλευκης.

Κύπρος: Φωταγωγήσεις κτηρίων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21, οι πρωτοβουλίες θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες, ενώ μέσα στα επόμενα 24ωρα και άλλα σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο αναμένεται να ”ντυθούν” σε λευκό και γαλάζιο χρώμα.

Κύπρος: Φωταγωγήσεις κτηρίων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από την Κύπρο: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος