Κύπρος: Αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών του 1821 παρέδωσε στον υπ. Παιδείας ο Έλληνας πρέσβης

Συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Θεοχάρη Λαλάκο, είχε τη Δευτέρα στην πρεσβεία της Λευκωσίας ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Λαλάκος παρέδωσε στον υπουργό αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Η άρρηκτη ενότητα του Ελληνισμού και η ταύτιση της μοίρας του Ελληνισμού της Κύπρου με τον υπόλοιπο Ελληνισμό από τα βάθη των αιώνων επαληθεύθηκε τότε, όταν ξεκίνησε η μεγάλη εθνική επανάσταση, η εξέγερση του γένους το 1821.

Το μερτικό της Κύπρου σε εκείνο τον μεγάλο ξεσηκωμό ήταν βεβαίως τα όσα έγιναν εδώ στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1821 με τη μαρτυρική θυσία, όχι μόνο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, αλλά και εκατοντάδων άλλων προκρίτων και ιεραρχών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν προληπτικά από τους Τούρκους στην Κύπρο.

Στο μερτικό της Κύπρου συγκαταλέγεται, επίσης, και ο αγώνας που έδωσαν δεκάδες Κύπριοι αγωνιστές, πολεμώντας στην Ελλάδα. Αυτό μαρτυρά η τιμητική στήλη στο Μεσολόγγι – υπήρξαν εκεί και πολέμησαν Κύπριοι- αυτό μαθαίνουμε και από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη που μιλάει για τον γενναίο πολεμιστή Κυπραίο.

Η σημαία αυτή που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου παραδώσει αντίγραφό της ο κ. Λαλάκος, είναι η σημαία με την οποία πολέμησαν οι Κύπριοι αγωνιστές το ’21. Αντίγραφό της θα δοθεί σε όλα τα σχολεία και με αυτόν τον τρόπο, με αυτόν τον υψηλό συμβολισμό, θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία των 200 χρόνων παλιγγενεσίας του Ελληνισμού αλλά και να υπομνήσουμε το πόσο δεμένη είναι η Κύπρος με την μοίρα του υπόλοιπου Ελληνισμού».

Παράλληλα, ο Έλληνας πρέσβης, αφού αναφέρθηκε στη διαρκή συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδας με την Κυπριακή Κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, συνεχάρη τον υπουργό Παιδείας και κατ’ επέκταση όλη την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να χρησιμοποιήσει το λάβαρο των Κυπρίων αγωνιστών του 1821 σαν έμπνευση για τους μαθητές όλης της Κύπρου σε όλα τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Κύπρος: Αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών του 1821 παρέδωσε στον υπ. Παιδείας ο Έλληνας πρέσβης

Ο κ. Λαλάκος ανέφερε, τέλος, ότι η σημαία των Κυπρίων αγωνιστών είναι μια διαρκής υπόμνηση της ενότητας του ελληνικού έθνους στους αγώνες που έδωσε, και των αδελφικών δεσμών που ενώνουν τον ελλαδικό και τον κυπριακό ελληνισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος