Η προεπαναστατική σημαία του Ολύμπου του 1806, το λάβαρο του Στολίσκου Μαύρα Καράβια, εκτίθεται στο ναυτικό μουσείο του Λιτοχώρου Πιερίας.
Πιο δίπλα βρίσκεται η επαναστατική διακήρυξη της προσωρινής Κυβέρνησης του Λιτοχώρου, μετά την επανάσταση που έγινε εκεί το 1878.
Πριν από την έναρξη της επανάστασης του 1821, Λιτοχωρίτικα καίκια μετέφεραν επαναστάτες κλεφταρματωλούς από τον Όλυμπο στις Σποράδες, την Εύβοια, το Πήλιο και την Χαλκιδική.
Κατά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821, ξεσηκώθηκαν μαζί και πολλοί Ολύμπιοι Λιτοχωρίτες αγωνιστές, όπως οι Ιάκωβος Περικλής Ολύμπιος, Ιωάννης Περικλής Ευάγγελος Σχοινάς. Αλλά οι Τούρκοι κατάφεραν να καταστείλουν αυτά τα επαναστατικά κινήματα.
Οι επαναστάτες κατέφυγαν στη Νότια Ελλάδα, παίρνοντας μέρος στις εκεί επιχειρήσεις.
Οι Λιτοχωρίτες ναυτικοί, ιδιαίτερα διακρίνονται ως γεμιτζήδες των κανονιών στις επιχειρήσεις κατά των Τούρκων, τίτλος που συνόδευε για πολλά χρόνια τους ναυτικούς του Λιτοχώρου.
Στον πολιτιστικό σύλλογο Λιτοχώρου συναντά κανείς τη λαογραφική παράδοση του τόπου.
Όπως γράφει ο Ιωάννης Κασνταρίδης στο βιβλίο του “η Πιερία κατά την Τουρκοκρατία- αντιστασιακά κινήματα και απελευθερωτικές προσπάθειες”, η εξέγερση των ντόπιων υποχρέωσε πολυάριθμα τουρκικά στρατεύματα να καθηλωθούν στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου, προκειμένου να καταδιώκουν τους Έλληνες αντάρτες όχι μόνο για το 1822 αλλά για όλη την περίοδο του αγώνα από το 1821 ως το 1827.
Έτσι οι Έλληνες της Νότιας Ελλάδας ανακουφίστηκαν σημαντικά από το βάρος μεγάλων και συντονισμένων επιχειρήσεων των εχθρικών όγκων που θα κατρακυλούσαν επάνω τους, εάν δεν αναστέλλονταν επί πολλούς μήνες από τους κατοίκους της Πιερίας και άλλους Μακεδόνες αγωνιστές.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος