ertnews.gr

«Η σκιά του Κυβερνήτη»: γράφει ο Άρης Σφακιανάκης

30/03 12:00
«Η σκιά του Κυβερνήτη»: γράφει ο Άρης Σφακιανάκης
ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ (Reloaded)

Όταν πριν εφτά χρόνια ήμουν χωμένος στην ανάγνωση βιβλίων που είχαν να κάνουν με την Επανάσταση του ’21 δεν είχα κατά νου να αρχίσω να γράφω ιστορικά μυθιστορήματα. Κατ’ αρχάς, δεν διαβάζω ιστορικά μυθιστορήματα – για την ακρίβεια, τα απεχθάνομαι. Τα βιβλία που διάβαζα εκείνη την εποχή ήταν γραμμένα από τους αγωνιστές του ’21 (υπαγορευμένα τα περισσότερα σε εγγράμματους γραμματικούς καθώς οι ίδιοι οι αγωνιστές ασχολούνταν με το καριοφίλι και δεν είχαν χρόνο για μελέτη και σπουδές) αλλά και από φιλέλληνες που ήρθαν να πολεμήσουν για τα ιδανικά τους. Εκείνος ο κόσμος που ανοίχτηκε μπροστά μου, ένας κόσμος εντελώς άγνωστος αφού στα μαθητικά μας χρόνια η διδασκαλία στα θρανία ήταν μάλλον άλγος παρά απόλαυση, εκείνος ο κόσμος μου γέννησε αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους ώστε σήμερα εμείς οι Νεοέλληνες να γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Έτσι σκέφτηκα να παρατήσω τα αυτοαναφορικά μου μυθιστορήματα, την ενδοσκόπηση του εαυτού μου μέσα από τις δικές μου εμπειρίες της ζωής, και να γράψω κάτι τελείως διαφορετικό, να στραφώ κοντολογίς στο ιστορικό μυθιστόρημα μήπως και με τον τρόπο αυτό κατάφερνα να κάνω τους συγχρόνους μου να μελετήσουν οι ίδιοι τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως του νέου Ελληνικού κράτους. Τώρα που το σκέφτομαι, έκανα στρατευμένη λογοτεχνία – έναν όρο που μίσησε η γενιά μου.

Έγραψα πρώτα την Έξοδο, όπου ο ήρωας του μυθιστορήματος, ένας σύγχρονος άντρας που, υπό περίεργες συνθήκες, βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Μεσολόγγι λίγες μέρες πριν από την ηρωική έξοδο. Καθώς είναι συγκαιρινός μας, εύκολα κάνει διαπιστώσεις σχετικά με τα λάθη που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση του έθνους. Δεν θα αποκαλύψω το τέλος του βιβλίου.

«Η σκιά του Κυβερνήτη»: γράφει ο Άρης ΣφακιανάκηςΤο επόμενο μυθιστόρημα που έγραψα είναι Η σκιά του Κυβερνήτη. Εδώ ο ήρωας δεν είναι πια σύγχρονος, είναι ένας τυχοδιώκτης της εποχής εκείνης που κάποια συγκυρία κι ο έρωτάς του για μια κυρία –που τον κάνει υποχείριό της− τον οδηγούν να γίνει ο σωματοφύλακας του Καποδίστρια λίγες μέρες πριν ο τελευταίος φτάσει στην Ελλάδα ως ο πρώτος της Κυβερνήτης ψηφισμένος από την Εθνοσυνέλευση και αποδεκτός από τις Προστάτιδες Δυνάμεις. Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε τα Έργα και τις Ημέρες του Καποδίστρια ενώ επιχειρεί να βάλει τάξη στο χάος. Τα παρατηρούμε όλα αυτά μέσα από την αφήγηση του σωματοφύλακα που καθώς περνάει ο καιρός αρχίζει να κατανοεί την εργώδη προσπάθεια του κόμη Ιωάννη και καταπιάνεται να τον βοηθήσει όσο γίνεται καλύτερα κι όσο τον αφήνουν οι δικές του ασχολίες με τον ποδόγυρο. Ο σωματοφύλακας αγαπάει τις γυναίκες και ενώ ο Καποδίστριας επιστολογραφεί τρυφερά με την πλατωνική του αγαπημένη στη Ρωσία, εκείνος αποπλανεί εντέχνως την κόρη της Μπουμπουλίνας που ο άντρας της είναι δηλωμένος εχθρός του Καποδίστρια. Οι ίντριγκες πλέκονται ολοένα και πιο σφιχτά γύρω από τον Κυβερνήτη ώσπου φτάνουν στον θανάσιμο εκείνο εναγκαλισμό που θα τον οδηγήσει να πέσει νεκρός στην πορτούλα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο ένα κρύο πρωινό στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1831.

Θέλησα να προκαλέσω το ενδιαφέρον των Ελλήνων για κάποια γεγονότα εκείνης της εποχής που τα αγνοούμε οι περισσότεροι και ταυτόχρονα να αποτίσω φόρο τιμής στον άνθρωπο που ξόδεψε ολόκληρη τη ζωή του στο ένα και μοναδικό του όνειρο: πώς να στήσει την Ελλάδα στα πόδια της. Το όνομά του θα είναι πάντα συνδεδεμένο στις καρδιές των Ελλήνων σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.

Άρης Σφακιανάκης

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Άρη Σφακιανάκη Η σκιά του Κυβερνήτη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος (σελ.: 512, τιμή: €16,60). Το βιβλίο έφτασε στην τελική δεκάδα των βραβείων Public, στην κατηγορία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ.

Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα, Όταν βρέχει και φορά παπούτσια κόλετζ, κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 1984 το δεύτερο βιβλίο του, Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη, το 1990 το τρίτο βιβλίο του Ο τρόμος του κενού, το 1993 το τέταρτο βιβλίο του, Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων. To 1998 κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο του, με τον τίτλο Δεν ήξερες… δεν ρώταγες!. Το μυθιστόρημα αυτό υπήρξε το πρώτο μιας τριλογίας που συνεχίστηκε με το Μπέιμπι Σίτινγκ. Ακολούθησαν τα βιβλία Το περσικό φιλί (2004), Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι (Ελληνικά Γράμματα, 2006) Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει (2008) και Ου μπλέξεις (2011). Συνέχισε με το Παντρεμένες (2013) και Έξοδος, (2016). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και το σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version