Οι Έλληνες της Ρωσίας τίμησαν τον ‘Έλληνα αγωνιστή και Ρώσο στρατηγό Θεοδόσιο Ρεβελιώτη

Στην πόλη Μπαλακλάβα, έδρα του ελληνικού τάγματος του ρωσικού στρατού από το 1769 έως 1857, εγκαινιάστηκε η προτομή του Θεοδόσιου Ρεβελιώτη, Έλληνα αγωνιστή και Ρώσου στρατηγού.

Σύμφωνα με τη σελίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας στο facebook, η τοποθέτηση της προτομής πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα» και με την οικονομική στήριξη της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας της Ρωσίας. Ο χώρος όπου τοποθετήθηκε η προτομή -πλησίον του Ιερού Ναού των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων- δεν επιλέχθηκε τυχαία. Άλλωστε ο Θεοδόσιος Ρεβελιώτης λειτούργησε ως κύριος προστάτης του ναού που θεωρήθηκε η εκκλησία του τάγματος του ελληνικού στρατού στη Μπαλακλάβα (Κριμαία).

Ο Θεοδόσιος Ρεβελιώτης γεννήθηκε το 1766 ή το 1771 στη Νεστάνη της Αρκαδίας και σε νεαρή ηλικία αγωνίστηκε στο πλευρό του Λάμπρου Κατσώνη, για να μετακομίσει στη Ρωσία μετά την αποχώρησή των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή του Αιγαίου και να διακριθεί στο ρωσικό στρατό. Πήρε το βαθμό του στρατηγού και ανέλαβε τη θέση του Διοικητή του ελληνικού τάγματος της Μπαλακλάβα (Κριμαία). Κατάφερε να καταστείλει την εξέγερση των Τατάρων της Κριμαίας εναντίον των ρωσικών Αρχών. Του απονεμήθηκε το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, που ισοδυναμούσε με τον τίτλο ήρωα της Ρωσίας.

Τα επίσημα εγκαίνια της προτομής του Θεοδόσιου Ρεβελιώτη αφιερώθηκαν στα 200 χρόνια του Ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι των ελληνικών συλλόγων καθώς και εκπρόσωποι της Ομογένειας.

Πηγή: rusgreek.ru – Βικιπαίδεια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ