Οι δράσεις του ΕΙΠ στην Οδησσό για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνικη΄Επανάσταση

Για τις δράσεις που υλοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην πόλη από όπου ξεκίνησε η Φιλική Εταιρία, μίλησε ο Σοφρώνης Παραδεισόπουλος, διευθυντής του παραρτήματος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, σε συνέντευξή του στη Φωνή της Ελλάδας, στη Νατάσα Βησσαρίωνος και στην εκπομπή «Κουβέντες Μακρινές».

«Πολλά πράγματα από αυτά που είχαμε στο μυαλό μας να υλοποιήσουμε, δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε (λόγω της πανδημίας του COVID-19), παρόλα αυτά, πολλές δράσεις υλοποιήθηκαν» σημειώνει ο Σοφρώνης Παραδεισόπουλος, κάνοντας αναφορά στη μικρή τελετή που έγινε το Μάρτη σε εξωτερικό χώρο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Επιπλέον, όπως λέει, το Ίδρυμα διοργάνωσε και δύο εκθέσεις, μια παιδικής ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821 και μια με πορτραίτα, προσωπικότητες της Επανάστασης, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε και το έργο της ψηφιοποίησης του
ελληνικού τύπου της Οδησσού.

«Άλλη μια δράση ήταν η ψηφιοποίηση του ελληνικού τύπου που κάναμε» αναφέρει. «Παλαιότερα είχαμε ολοκληρώσει και άλλο ένα έργο για το αρχείο της Οδησσού, για την αποδελτίωση των ληξιαρχικών πράξεων της ελληνικής εκκλησίας, και τα δύο μαζί προσφέρουν μια σημαντική πηγή σε όσους ασχολούνται με τα θέματα της Οδησσού. Το πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η πρόσβαση πριν στον φυσικό αρχείο του ελληνικού τύπου της Οδησσού δεν ήταν εύκολη, κυρίως για λόγους καλής διατήρησης των εντύπων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υλικό που ψηφιοποιήθηκε περιέχει πολύτιμα στοιχεία όχι μόνο από την Οδησσό, αλλά και από τις άλλες παροικίες του Ελληνισμού στη Ρωσία, αποτελώντας σημαντική πηγή για όλες τις πτυχές της κοινωνικής, πολιτική και οικονομικής ζωής, που πλέον είναι ταξινομημένο και προσβάσιμο σε όλους. «Το υλικό είναι on-line, υπάρχει δωρεάν πρόσβαση όλο το 24ωρο, είναι στη σελίδα της Εθνικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης της Οδησσού. Και θα συνεχίσουμε το έργο μας, με τα ελληνικά βιβλία που τυπώθηκαν στην Οδησσό», τονίζει ο κ. Παραδεισόπουλος διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τη μοναδική συλλογή βιβλίων από το τυπογραφείο της Ελληνεμπορικής Σχολής.

Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα της ελληνομάθειας, σε μια περιοχή η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάποτε «Μικρή Ελλάδα» του Ευξείνου, ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Οδησσού αναφέρει ότι πέρσι στο Ίδρυμα παρακολούθησαν τα μαθήματα ελληνικών 90 άτομα, ενώ λειτούργησαν και τρία παιδικά τμήματα.

«Η ίδρυση και ανάπτυξη της Οδησσού είναι συνυφασμένη με την ελληνική παρουσία και είναι κάτι που οι ίδιοι οι κάτοικοι το συνειδητοποιούν. Πολλοί από αυτούς έχουν ρίζες ελληνικές …Έρχονται όχι μόνο επειδή έχουν καταγωγή αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον», σημειώνει υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθούν όσοι ενδιαφέρονται για περαιτέρω σπουδές στη γλώσσα που στη συνέχεια θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες για την καταγραφή της ελληνικής παρουσίας μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ