Μάνη: Τιμήθηκε η ηρωίδα Μανιάτισσα στις εκδηλώσεις για τη μάχη του Διρού

Την ηρωίδα Μανιάτισσα και τη συμβολή της στον Απελευθερωτικό Αγώνα τίμησε με διήμερες εκδηλώσεις ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.

Σειρά εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της 195ης ιστορικής Επετείου της Μάχης του Διρού το 1826 όταν οι ηρωίδες Μανιάτισσες, με τα δρεπάνια του θερισμού, απώθησαν το στρατό του Ιμπραήμ, διαφύλαξαν την Ελευθερία της Μάνης και διέσωσαν την Επανάσταση.

Οι εκδηλώσεις που φέτος συνέπεσαν με τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Μάνη: Τιμήθηκε η ηρωίδα Μανιάτισσα στις εκδηλώσεις για τη μάχη του Διρού

Την πρώτη μέρα η Ιερά Μητρόπολη Μάνης, διοργάνωσε ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, με θέμα τη συμβολή των γυναικών σε αυτή.

Ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Γιώργος Μονεμβασίτης, απήγγειλε ποιήματα για την Ηρωίδα Μανιάτισσα.

Ακολούθησε απονομή βραβείων στους νικητές μαθητικού διαγωνισμού έκφρασης και δημιουργίας, που είχε διοργανώσει η Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Αργότερα πραγματοποιήθηκε στο ακρογιάλι του Διρού η αναπαράσταση της μάχης, με τη συμμετοχή των μελών του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής και εθελοντών.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Ηρωίδας Μανιάτισσας, δωρεάς του Ομίλου Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων «Ελίκα» Α.Ε., έργο που φιλοτέχνησε ο Μανιάτης καλλιτέχνης, Πέτρος Γεωργαρίου.

Μάνη: Τιμήθηκε η ηρωίδα Μανιάτισσα στις εκδηλώσεις για τη μάχη του Διρού

Την ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων και μετά τη Δοξολογία, στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού, υπήρξε ομιλία του δημάρχου της περιοχής, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. “Να αναλογιστούμε το μέγεθος του ηρωισμού και να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να αναφέρουμε τη μάχη αυτή σε μικρά παιδιά μέσω της ιστορίας αλλά και των εκδηλώσεων μνήμης. Ας γίνουμε φορείς υπόμνησης σε μικρούς και μεγάλους”, ανέφερε χαρακτηριστικά, η υφυπουργός.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου, με θέμα το Μανιάτικο μοιρολόι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αλητέχνες» και ριζίτικα τραγούδια από τους Ασηγωνιώτες, του αδελφοποιημένου με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, Δήμου Αποκορώνου. Στις εκδηλώσεις βρέθηκε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ