Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα αποκλειστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα (audio)

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στον δημοσιογράφο Θωμά Σίδερη μίλησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της στους υψηλούς προσκεκλημένους της Ελλάδας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και λίγο πριν το άνοιγμα των θυρών της για το ευρύ κοινό τον Ιούνιο του 2021, εφόσον βεβαίως το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Με νοητό ξεναγό τον «δρομέα πάνω σε κολόνα» του Αυγούστου Ρενέ Ροντέν που, βρίσκεται στην είσοδο, οι επισκέπτες της ολοκαίνουριας Εθνικής Πινακοθήκης επιστρέφει στην πόλη, συνομιλεί με το αθηναϊκό τοπίο και στέλνει την ακτινοβολία της σε όλο τον κόσμο με τα ζωγραφικά αριστουργήματα που συνδέονται με την Εθνική Παλιγγενεσία, την Αναγέννηση και τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό.

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα μιλά με ενθουσιασμό για την ολοκλήρωση του κτιρίου, τη νέα μουσειολογική προσέγγιση έκθεσης του θησαυρού της Πινακοθήκης, τη «Λαική Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση που βρίσκεται εγγύς του εκδοτηρίου αλλά και για τα έργα που συνδέονται με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Την ώρα που οι Έλληνες έδιναν το αίμα τους για την ελευθερία, τα χρόνια που το νέο κράτος έκανε τα πρώτα του βήματα, η ζωγραφική διαδραμάτιζε έναν κρίσιμο ρόλο. Ήταν, εκτός από τέχνη, ο «ανταποκριτής», ο «αυτόπτης μάρτυρας», το «μέσο ενημέρωσης», ο «παρατηρητής», ο «βιογράφος», ο «ιστορικός».

Το 1824 η «Σφαγή της Χίου» από τον Ευγένιο Ντελακρουά συγκλόνισε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Ίσως δεν είναι τυχαίο πως μία από τις πρώτες μέριμνες του νέου ελληνικού κράτους ήταν η ίδρυση του Σχολείου των Τεχνών, στις 31 Δεκεμβρίου του 1836. Χάρις στις υποτροφίες του νέου Σχολείου επιφανείς Έλληνες ζωγράφοι σπούδασαν στην Ακαδημία του Μονάχου.

Η κα Λαμπράκη κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον «ζωγράφο της Επανάστασης», τον Θεόδωρο Βρυζάκη, ένα «ορφανό του πολέμου», όπως λέει χαρακτηριστικά, που βρήκε καταφύγιο στο «Πανελλήνιον» του Μονάχου, ένα σχολείο για τα παιδιά αγωνιστών της Επανάστασης.

Ακούστε τη συνέντευξη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα:

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο ιστορικός τέχνης και διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαγεωργίου. Ο κος Παπαγεωργίου αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εικαστική αποτύπωση του Αγώνα μέσα από τις ζωγραφικές αναπαραστάσεις που έκανε ο Παναγιώτης Ζωγράφος ακούγοντας τις αφηγήσεις του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Ακούστε τη συνέντευξη του Νίκου Παπαγεωργίου:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ