Ποινική έρευνα ξεκίνησε για τις αιτίες της αποτυχημένης εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 που επρόκειτο να μεταφέρει δύο αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η ρωσική Επιτροπή Έρευνας.
Η έρευνα έχει σκοπό να προσδιορίσει αν υπήρξαν παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας που οδήγησαν στην αποτυχία αυτή, με αποτέλεσμα οι δύο αστροναύτες, ο Ρώσος Αλεξέι Οφτσινίν και ο Αμερικανός Νικ Χέιγκ, να εκτοξευθούν με την κάψουλά τους και να προσγειωθούν σώοι και αβλαβείς στις στέπες του Καζακστάν.
“Ομάδα έρευνας έχει συσταθεί και οι αξιωματούχοι εξετάζουν αυτή τη στιγμή το σημείο της εκτόξευσης, έχουν κατασχεθεί έγγραφα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας.
Νωρίτερα, το πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει την πληροφορία, επικαλούμενο πηγή στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, ότι η κατάσταση της υγείας των δύο αστροναυτών “δεν είναι εντελώς καλή”, μολονότι οι πρώτες πληροφορίες από τη NASA ανέφεραν ότι η κατάστασή τους μετά την προσγείωση του “πύργου διάσωσης” σε απόσταση άνω των 400 χλμ. ανατολικά του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ, είναι “καλή”.
«Τα μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 εξετάστηκαν από γιατρούς, η κατάσταση τους δεν είναι εντελώς καλή», δήλωσε η πηγή χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι «σύντομα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο Τσκάλοφσκι στην Μόσχα και εν συνεχεία στην πόλη των Άστρων» (όπου διαμένουν οι αστροναύτες).
Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσίνιν, διατήρησε την ψυχραιμία του όταν σημειώθηκε η βλάβη.
«Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, δύο λεπτά 45 δευτερόλεπτα. Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, Ήταν μια σύντομη πτήση!» είπε ο Οβτσινίν με μια απόλυτα ήρεμη φωνή κατά την απευθείας αναμετάδοση.
Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση στο διάστημα για τον 47χρονο Ρώσο επιστήμονα που πέρασε 172 ώρες στο διάστημα το 2016.
Εκείνη τη στιγμή οι δύο αστροναύτες ταξίδευαν με ταχύτητα σχεδόν 7.463 χλμ, την ώρα, σύμφωνα με τη NASA. Εφοδιασμένη με αλεξίπτωτα, η κάψουλά τους τούς έφερε πίσω στη γη αλλά οι δύο άνδρες υποβλήθηκαν σε πολύ υψηλή πίεση.
Αφού έλαβαν τη βοήθεια των συνεργείων διάσωσης μερικά λεπτά μετά την αναγκαστική προσγείωσή τους, μεταφέρθηκαν στο Τζεζκαζγκάν, μια πόλη 80.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου 20 χλμ. Ο Roskosmos ανήρτησε στη συνέχεια στο Twitter μια φωτογραφία των δύο ανδρών να κάθονται χαλαροί σε έναν καναπέ ενώ οι γιατροί τους παίρνουν την πίεση.
Οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες ακολουθούν μια απαιτητική εκπαίδευση πριν από κάθε αποστολή στο διάστημα, που περιλαμβάνει διελεύσεις από συσκευές φυγοκέντρησης και ασκήσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που έχουν σκοπό κυρίως να τους μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.
Πηγή: Τας, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος