Βρυξέλλες: Η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα επιδιώξουν σήμερα να προωθήσουν τη συμφωνία για το Γιβραλτάρ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, José Manuel Albares, και του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron, συναντώνται αυτή την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσουν να προωθήσουν τη συμφωνία για την κατάσταση του Γιβραλτάρ μετά το Brexit.  Ν παρουσία του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) Μάρος Σέφκοβιτς έχει επίσης προγραμματιστεί.

Στόχος αυτής της δεύτερης συνάντησης, σύμφωνα με ισπανικές διπλωματικές  πηγές, είναι «να προωθήσει τις βασικές γραμμές μιας συμφωνίας που θα φέρει ευημερία, εμπιστοσύνη, νομική ασφάλεια και σταθερότητα στους πολίτες ολόκληρου του Campo de Gibraltar».

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης τη συνάντηση και διαβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι θα επικεντρωθεί στη «συζήτηση της προόδου, που έχει σημειωθεί, προς μια συνθήκη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για το Γιβραλτάρ».

Πρόσθεσε ότι θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Fabian Picardo.

Η Κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του κράτους στις Βρυξέλλες θα αποτελείται  από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Joseph García, τον Γενικό Εισαγγελέα Michael Llamas, τον  γραμματέα της εκτελεστικής εξουσίας του Γιβραλτάρ, Glendon Martínez και τον διευθυντή του Οίκου του Γιβραλτάρ στις Βρυξέλλες, Daniel D’Amato.

Το Γιβραλτάρ είναι βρετανική αποικία από το 1713, που βρίσκεται στα νότια της Ισπανίας, την οποία αυτή η χώρα διεκδικεί επανειλημμένα.

Η κατάσταση στο Γιβραλτάρ έμεινε εκτός συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα τρία εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζουν να διαπραγματεύονται, οκτώ χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η χρήση του αεροδρομίου και ο τελωνειακός έλεγχος ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών των διαπραγματευτικών ομάδων εδώ και μήνες.

Στη συνάντηση της 12ης Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία κατάφεραν να συμφωνήσουν στις «γενικές πολιτικές γραμμές» σχετικά με την κατάσταση στο Γιβραλτάρ μετά το Brexit σε τομείς όπως το αεροδρόμιο Rock ή η κινητικότητα.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η 12η Απριλίου δεν ήταν «μια ακόμη μέρα» στη διαπραγμάτευση για την κατάσταση στο Γιβραλτάρ μετά το Brexit.

Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, μετά την απόψυξη που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak.

Η συμφωνία για το Γιβραλτάρ , η οποία εκτείνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι κλειδί για τους περισσότερους από 32.000 κατοίκους του , τους περισσότερους από 270.000 κατοίκους της ισπανικής συνοριακής περιοχής Campo de Gibraltar, τους 15.000 εργάτες που περνούν καθημερινά τον φράχτη των συνόρων και το σύνολο των εταιρειών που αλληλεπιδρούν και στις δύο πλευρές των μικρών συνόρων/τελωνείων.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος