Βούτυρο: Η «παρεξηγημένη» τροφή

Το βούτυρο είναι μια από τις πιο εύγεστες αλλά και «παρεξηγημένες» τροφές, αφού περιέχει κορεσμένα λίπη που θεωρούνται βλαβερά για την υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα ιατρική έρευνα, η κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται ελάχιστα με την πρόωρη θνησιμότητα και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Dariush Mozaffarian, της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, αφού αξιολόγησαν 9 προηγούμενες έρευνες από 15 χώρες, που συνολικά αφορούσαν πάνω από 640.000 άτομα, ηλικίας από 44 έως 71 χρόνων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα βουτύρου που καταναλώνει κανείς, μέσα στη μέρα, έχει πολύ μικρή έως ασήμαντη συσχέτιση με τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα ή να αποκτήσει καρδιοπάθεια.

Βούτυρο: Η «παρεξηγημένη» τροφή
H κατανάλωση μιας μερίδας βουτύρου (σχεδόν μία κουταλιά της σούπας) τη μέρα σχετίζεται με οριακή αύξηση κατά 1% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αλλά και με μείωση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα, φαίνεται να προστατεύει σε ένα βαθμό από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η κατανάλωση μιας μερίδας βουτύρου (σχεδόν μία κουταλιά της σούπας) τη μέρα σχετίζεται με οριακή αύξηση κατά 1% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αλλά και με μείωση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Συνοπτικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βούτυρο δεν θα έπρεπε ούτε να δαιμονοποιείται, ούτε και να θεωρείται σημαντικό για μια καλή υγεία», αναφέρει ο Dariush Mozaffarian, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση η πιθανή θετική επίδραση του βουτύρου στον διαβήτη.

Παράλληλα, η ερευνήτρια Laura Pimpin διευκρινίζει: «Παρά το γεγονός ότι όσοι τρώνε περισσότερο βούτυρο, γενικά κάνουν χειρότερη διατροφή και ακολουθούν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, η επίδραση του βουτύρου φαίνεται να είναι λίγο-πολύ ουδέτερη. Το βούτυρο, ουσιαστικά, είναι μια ενδιάμεση τροφή: πιο υγιεινό από τη ζάχαρη ή το άμυλο, όπως το άσπρο ψωμί ή οι πατάτες, αλλά πιο ανθυγιεινό από πολλές μαργαρίνες και μαγειρικά έλαια, όπως το σογιέλαιο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».

Βούτυρο: Η «παρεξηγημένη» τροφή
Oι γιατροί τονίζουν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία πόσα άλλα “κακά λιπαρά” τρώμε καθημερινά και ο συνδυασμός των τροφών!

Οι ερευνητές τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν δίνουν το «πράσινο φως» να καταναλώνουμε όσο βούτυρο θέλουμε, ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία πόσα άλλα “κακά λιπαρά” τρώμε καθημερινά, καθώς και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερόλη, τα παραπανίσια κιλά καθώς και η έλλειψη γυμναστικής, που συντελούν στην εμφάνιση καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών.

Πηγή: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ