Βέλγιο: Έρευνες για τους υπόπτους- Στόχος και πυρηνικά εργοστάσια – Ετοίμαζαν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών του Βελγίου για τον εντοπισμό υπόπτων που εκτιμάται ότι σχετίζονται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ σοκάρει η αποκάλυψη ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις σε πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου.

Το Βέλγιο μείωσε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα από το τέσσερα, το υψηλότερο της κλίμακας, στο τρία, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Προτεραιότητα των αρχών είναι η σύλληψη δύο ατόμων που έλαβαν μέρος στις τρομοκρατικές επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Πρόκειται για τον άνδρα με το καπέλο που εικονίζεται στη φωτογραφία που ελήφθη λίγο πριν την έκρηξη των βομβών στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ, καθώς και για έναν άνδρα που φέρεται να έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση στο μετρό και του οποίου το σκίτσο έδωσε στη δημοσιότητα η βελγικη αστυνομία. Το πρόσωπο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μαλμπέκ.

Ωστόσο σοκ προκαλούν οι νέες πληροφορίες που αποκαλύπτει η βελγική ενημερωτική ιστοσελίδα DH και φέρουν τους τρομοκράτες που χτύπησαν τις Βρυξέλλες να έχουν καταρτίσει σχέδια να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Μάλιστα κατά τις έρευνες των αρχών βρέθηκε βίντεο στο οποίο οι τρομοκράτες κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών.

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, ο ένας από τους καμικάζι στην επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία τον περασμένο χρόνο και οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερώσει για τις υποψίες τους τις αρχές ευρωπαϊκών χωρών ότι επρόκειτο για τζιχαντιστή, ανέφεραν σήμερα δύο τούρκοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει τον Μπακραουί, όταν εξακρίβωσε ότι σχεδίαζε να μεταβεί στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας.

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, δεν βρισκόταν στους καταλόγους των καταζητούμενων της Ολλανδίας ή διεθνείς καταλόγους καταζητούμενων, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Αρντ φαν ντερ Στερ. Ο τελευταιος, επιβεβαίωσε εξάλλου πως ο Μπακράουι απελάθηκε από την Τουρκία στην Ολλανδία μόνο μια φορά —τον Ιούλιο— αμφισβητώντας τον ισχυρισμό της τουρκικής κυβέρνησης πως απελάθηκε δύο φορές.

Ο Ναζίμ Λασραουί, ένας ακόμη από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών που πιστεύεται ότι είχε κατασκευάσει και τις ζώνες με τα εκρηκτικά για τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν “πρότυπο μαθητή” στο Καθολικό Λύκειο όπου είχε φοιτήσει, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του σχολείου αυτού. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Βελγίου, ο 25χρονος Λασραουί ήταν ένας από τους τρεις δράστες της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, το DNA του Λασραουί βρέθηκε σε σπίτια που είχαν χρησιμοποιήσει πέρσι οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Έφυγε από τις Βρυξέλλες για τη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013. Ταξίδευε με το ψευδώνυμο Σουφιάν Καγιάλ και φέρεται ότι πέρασε οδικώς από την Ουγγαρία στην Αυστρία τον περασμένο Σεπτέμβριο, με ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Σαλά Αμπντεσλάμ.

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Βέλγιο, σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες τη σφαγή του περασμένου Νοεμβρίου, με επιθέσεις ενόπλων και βομβιστών στη βελγική πρωτεύουσα, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση VRT.

Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του –ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή– σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ο αδελφός του Ναζίμ Λασραουί, καταδίκασε σήμερα με τον εντονότερο τρόπο “τις πράξεις του μεγαλύτερου αδελφού του και τις επιθέσεις στις οποίες είχε εμπλακεί, στη Γαλλία και το Βέλγιο”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο Μουράντ Λασραουί, αθλητής διεθνούς επιπέδου του ταεκβοντό, διευκρινίζει ότι είχε διακόψει κάθε επαφή με τον Ναζίμ αφότου ο τελευταίος έφυγε για να πολεμήσει στη Συρία.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EPA/LAURENT DUBRULE

Σχετικές ειδήσεις:

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού παραμένουν οι Βρυξέλλες – Πληροφορίες και για δεύτερο βομβιστή στο μετρό (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος